Jag försöker skriva manus till mina filmer

Början på ett manus

Jag har aldrig skrivit manus till mina filmer. Jag har bara tänkt lite innan vad jag ska säga och kanske pausat kameran ibland om jag kommit av mig. Nu försöker jag skriva manus. Nästa film ska handla om att skriva texter och speciellt om att anpassa sig till mottagaren. Jag har börjat på ett manus. Du kan läsa det under. Om du ser några saker jag kan förbättra eller om du har några förslag på vad jag ska ta upp i filmen får du gärna skriva en kommentar. Det ska vara en balans mellan att vara enkelt och tydligt och ändå ge nya ord och uttryck till den som lär sig svenska. Lyckas jag anpassa mig till min mottagare?

 

MANUS:

Hur kan jag skriva bättre texter – Tänk på mottagaren.

INTRO: Vi skriver texter för att kommunicera och vi skriver alltid TILL någon. En text har en läsare eller mottagare. Det är personen som ska läsa din text. Vi skriver på olika sätt till olika mottagare. Det kallas att vi anpassar texten till mottagaren eller mottagaranpassning. Att anpassa sig till mottagaren är viktigt för att texten ska kommunicera effektivt. I skolan behöver du visa att du kan anpassa olika texter du skriver till olika mottagare för att få ett bra betyg. Här kommer några viktiga saker att tänka på.

 

 1. Tänk på vad mottagaren vet och inte vet. Olika mottagare har olika information och kunskap. Om din läsare inte vet mycket om ämnet du skriver om behöver du förklara mycket från grunden. Om läsaren redan vet mycket om ämnet är det onödigt med långa förklaringar och det blir tråkigt för läsaren. EXEMPEL: Om du berättar något om ditt hemland för din lärare kan du behöver förklara många saker. Läraren kanske inte vet alls mycket om ditt land och behöver hjälp för att förstå olika saker. BRA ORD: det läsaren vet om ämnet innan hen börjar läsa din text kallas förförståelse.

 

 1. Tänk på om du känner personen du skriver till. Du skriver inte på samma sätt till en vän och till en främmande person. Du är ofta mer personlig, informell och känslosam när du skriver till någon som är nära dig. Till en främmande person är du mer neutral och skriver ofta lite mer formellt….
Annons

6 kommentarer på “Jag försöker skriva manus till mina filmer

 1. Kära Kalle! Jag undervisar svenska i Uruguay. Jag använder dina filmer ofta som extra material. Mycket trevliga och bra och ditt sätt att tala är i lagom takt med repetitioner. Blogg och filmer om fester och årstider är mycket omtyckta. Eleverna får en droppe kulturkännedom . Man gör ju ganska olika saker på olika årstider. Det är bra med frågor i slutet. Vad betyder våren för folk? Hälsningar Leena

  Gillad av 1 person

 2. Intressant ämne för en video! Jag tycker att det är också viktigt att skriva så många ord som man behöver för att kommunicera sin poäng men inte längre, annars blir det för tråkigt för mottagaren för att fortsätta läsa till sista punkten. Vad tycker du? Jag har inte tillräckligt med tålamod för att läsa långa texter som inte säger så mycket

  Gillad av 1 person

 3. I punkt 1 kunde man lägga till att anpassa de ord man använder. Kan man vänta sig att mottagaren känner till och förstår de ord och begrepp man använder.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s