Tycker du inte om att läsa?

för läsovana och lässkeptiker

Att läsa är en av de mest effektiva sätten att lära sig grammatik och nya ord. Men det finns många som tycker det är svårt eller tråkigt att läsa.

Den kommande veckans film och live kommer handla om detta problem och om läsning i allmänhet. Vad finns det för tips att ge? Tänk gärna tillsammans med mig.

Läsningar har minst två ganska olika funktioner:

  1. Förbättra vokabulär och grammatik
  2. Utveckla tänkandet genom att förstå världen, kultur och andra människor bättre.

Funktion 2 tror jag går att göra på många andra sätt. Vill jag att folk inte ska försöka läsa? Nej. Men om det är svårt kanske man ska göra andra saker också. Jag tänker på att till exempel att titta på filmer, se föreläsningar på Youtube och att lyssna på podcasts. Radio och ljudböcker kan också vara lättare för vissa.

På det här sättet kan du öka din allmänbildning om svenskt samhälle och kultur. Det kan också göra det roligare att läsa på traditionellt sätt. Att förstå samhälle, kultur och olika sammanhang gör det lättare att läsa och att klara utbildning överlag.

Ungefär det ska jag säga i nästa film med så konkreta tips som möjligt.

Dessutom vill jag ge tips på hur man kan komma igång med läsning steg för steg. Dela gärna med dig om du har några idéer eller förslag till mig. Det finns mycket att säga om detta.

Tycker du om att läsa och varför?

Annons

4 kommentarer på “Tycker du inte om att läsa?

  1. jag tycker att det är tråkig att läsa aftonbladet därför att det finns för många stora ord. och det är också tråkig att läsa 8sidor därför att jag vet så många ord som de använder redan. så, jag tycker om att läsa kommentarer ifrån läsare på svenskayoutubers.se pga att de använder vanliga ord ,men människorna som kommenterar är otrevliga. men rolig att läsa.

    Gilla

  2. Jag tycker att det är också viktigt att ha realistiska mål för dig själv. Om du är nybörjare / aldrig läser kan det vara mycket frustrerande om varje gång du försöker läsa ditt mål är att förstå varje ord. Jo, du måste slå upp ord och försöka förstå uttryck, men ibland om du förstår idéen i texten, det är bra! Nästa gång kan du kanske göra mer! Men åtminstone har du inte tappat alla dina motivation på EN gång. Om varje gång du läser är det så svårt du vill inte göra det igen.

    Ibland fungerar det för att ta en kort text och bara titta på prepositioner / verb / etc. och försöka förstå dem perfekt men inte uppmärksamma hela texten. Det finns många olika sätt att läsa!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s