Kaxig, spännig, doucheig

Någon försöker vara tuff

Hur säger man detta på lätt svenska? Jag såg en kille på vagnen nu som försökte se tuff ut. En sån där kille som inte vågar le för det kanske skulle signalera svaghet.

Jag tänker på vilka uttryck som finns. Tuff kan vara både positivt och negativt. Det betyder att vara hård och uthållig på något sätt. I en fotbollsmatch kan det vara bra. Du orkar kämpa. I meningen att du alltid ska vara hård, aggressiv och självsäker så kan det vara negativt.

Ett mer negativt ord är kaxig. Det betyder att någon har eller försöker visa stor självsäkerhet. Överdriven självsäkerhet. Det kan betyda att du skryter eller att du är uppkäftig och arrogant.

Douche kallar man en kille som beter sig dåligt, främst mot kvinnor tror jag men det kan användas i allmänhet för en kille som har ett osympatiskt sätt, ofta kombinerat med tuffhet oxh kaxighet. Exempel: ”fan vad douchig han är” (duuuushig)

Ett ord vi använde när jag var mindre var ”spännig”. Jag vet inte om det är vanligt längre. En typiskt spännig person är en kille som tränar på gym och gärna visar upp det med tajta tröjor etc. Det finna säkert mer moderna ord för att beskriva en sån kille. Kanske någon annan vet?

Några exempel från myllret jag pratade om igår. Idag fick en kille på spårvagnen som spelade tuff vara utgångspunkt.

Associerar du till några liknande ord eller kanske ord för motsatsen?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s