Intervju med min mamma

En chans att studera talspråk

Jag gjorde en intervju med min mor på YouTube för en vecka sedan. Nu har jag textat intervjun för den som vill studera ord och uttryck vi använder. Jag tänkte på att vi pratar ganska slarvigt. Både jag och mamma säger till exempel ”liksom” ganska ofta.

Här är några andra små uttryck jag tänkte på:

  • Det är ju sånt där typiskt att … (presenterar information)
  • Jag vet inte liksom … (pratar och tänker samtidigt)
  • egentligen (Används ofta som utfyllnadsord. Det kan vara svårt att se vad det tillför betydelsen i en mening i många exempel)
  • Men som du sa… (hänvisar tillbaka till något den andra sade.

Det finns massa saker att upptäcka om man är nyfiken.

Min följare Edwige skrev den här intressanta kommentaren som kan vara ett tips för andra att tänka på:

”Jag tycker att det är alltid intressant att höra folk prata spontant, uprepa vissa ord, parafrasera, rätta sig själv osv. Till exempel när hon säger ”ved” och sen ”träd”; jag kände till ordet ”ved” men det är bra för de som är nybörjare. Och sen böjningen av verbet ”klyva”, har klyvit/har klyvt. Härligt för en språknörd som jag :-D”

 

Här är filmen. Välkommen att fråga om det är något speciellt du undrar över i intervjun

Annons

3 kommentarer på “Intervju med min mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s