Genast

Jag gör det direkt

På nolltid handlar om hur lång tid det tar att göra något, närmare bestämt ingen tid alls. Att göra något genast betyder att du börjar direkt. Du börjar med en gång. Sen kanske det tar lång tid att göra färdigt. Jag fick några förslag på synonymer till genast i en kommentar igår: ”genast= strax =utan vidare= plötsligt”. Utan vidare kan betyda genast (hen började utan vidare städa) men kräver ett eget blogginlägg. Betydelsen varierar med sammanhanget. Mellan strax och genast finns en betydelseskillnad. Jag gör det genast betyder att jag gör det utan att vänta. Jag gör det strax betyder att jag gör det efter en liten väntan men inte för lång. Det finns också en nyansskillnad mellan genast och plötsligt. Ordet plötsligt handlar om att något händer snabbt och oväntat, att det kommer som en överraskning. Genast och direkt handlar om att något sker utan väntan (utan dröjsmål, utan fördröjning).

De kursiverade uttrycken i exempelmeningarna har samma betydelse som genast.

  • Jag gör det direkt.
  • Jag gör det med en gång.
  • Jag fixar det med det samma.
  • Nu gör du läxorna på direkten!
  • Duka av bordet nu på stubben!
  • Jag springer iväg till affären på stubinen.
  • Gå och lägg dig ögonaböj!
  • Han tackade ja till erbjudandet på stående fot.

Det finns som vi ser många uttryck. Googla på synonymer och du hittar ännu fler uttryck med samma eller ungefär samma betydelse som genast. Tänk på att synonymer kan ha samma grundbetydelse men ändå användas i olika meningar, situationer och kontexter. Om du studerar synonymer är du dock bättre förberedd när du hör någon av alla dessa uttryck. Så småningom kan du bli mer säker på när ett visst uttryck passar att användas.

***

Att dröja är ett fint ord som vi borde ta upp någon gång. Vi kanske tar det imorgon eller så dröjer det längre. Att något dröjer betyder att man får vänta på det.

***

Bilden på Älvsborgabron tog jag igår kväll på min löprunda. Det är vackert nere vid älven.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s