Väntan och vatten

Väntan vid vatten

Den här veckan har handlat om väntan och vatten. Väntan och dess motsats hast. Hast betyder att något går fort. Väntan betyder att något dröjer (det är ett substantiv). Att gå i väntans tider betyder att vara gravid.

I Göteborg finns en staty vid älven som kallas Sjömanshustrun (länk). Stayns riktiga namn är Kvinna vid havet. Hustru är samma sak som fru. Det är sjömannens fru eller kanske hans mor som tittar ut över havet och väntar på sin man/son som är ute på havet. Statyn står på ett högt torn bredvid Sjöfartsmuseet och är ett landmärke i Göteborg.

Vid tornets fot (länk) står namnen på svenska sjömän som omkom under första världskriget. Många dog i explosioner när deras fartyg gick på minor.

Krig är ganska avlägset i det allmänna medvetandet i Sverige. Det var längesedan Sverige själv låg i krig. Sjömanstornet är en påminnelse om hur även Sverige påverkades av första världskriget även om vi som nation inte var inblandade i konflikten.

hustru = fru
landmärke = något som utmärker sig i landskapet och hjälper dig att orientera dig.
omkomma = dö
mina = bomb som flyter i vattnet
avlägset = långt bort
allmänt medvetande = något som många i en grupp delar som tanke eller erfarenhet
inblandad = vara en del av / delta i

 

Annons

2 kommentarer på “Väntan och vatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s