vägledare, reseledare, ledsagare

Orden leder vidare

Att vägleda är att visa vägen på något sätt. Det kan vara att ge tips och råd eller på något annat sätt hjälpa någon att orientera sig inom ett visst område. En vägledare är en person som vägleder. En studie- och yrkesvägledare hjälper till exempel andra att hitta och söka rätt utbildning eller arbete. Vissa kanske har en andlig vägledare som ger stöd i religiösa eller andliga frågor.

En reseledare guidar på olika typer av resor. Det är ett slags arbete. Reseledaren följer med på resan och hjälper till med praktiska saker som hotell och att hitta restauranger. En reseledare kan anordna aktiviteter eller informera om platser och sevärdheter.

Ledsagare är helt klart det vackraste ordet idag. Att ledsaga betyder samma sak som att visa vägen. En ledsagare kan vara en vägvisare i olika situationer. Det finns också ett yrke som kallas ledsagare. Då hjälper man en person med en funktionsnedsättning med olika fritidsaktiviteter eller att utöva sport. Här kan du läsa mer om det (länk). Ledsagare eller femininformen ledsagarinna kan också användas metaforiskt om en make eller maka. Det är nog rätt gammaldags. Tanken är att ens partner är ens vägvisare genom livet. Det finns även sammansättningen livsledsagare. Om du vill se några fina exempel rekommenderar jag uppslaget i SAOB (Svensk Akademiens ordbok) som har ett historiskt perspektiv (länk).

Jag hoppas att denna lilla vägledning eller ledsagning var till förnöjelse!

Inom vilket område skulle du kunna vara en vägledare?

4 kommentarer på “vägledare, reseledare, ledsagare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s