Vaken, vakna, uppvaknande

Vad kan vi göra med vaken och vakna, förutom att sluta sova?

Det gäller att vara vaken för nya möjligheter. Det betyder ungefär ‘uppmärksam’, att du uppmärksammar nya möjligheter. En fotbollspelare kan vara vaken på plan, alltså uppmärksam på chanser att passa och göra mål.

Vi vaknade upp till en ny värld. Så kan man säga när det sker en drastisk förändring i världen. När Donald Trump ersatte Barack Obama som president kan man säga att världen förändrades. Efter valdagen vaknade vi upp till en ny värld eller till en ny verklighet.

Läsningen av Immanuel Kant blev ett uppvaknande. Det innebär att läsningen ledde till en insikt om något. Personen fick en ny förståelse av sig själv eller världen och förändrade sitt sätt att tänka, kanske också leva.

Det var tre sätt att använda ordet vakna? Du kan säkert hitta fler om du är vaken.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s