moj

Nu lärde jag mig något nytt. Moj för mig är ett slangord för grej. Vad är det här för en konstig moj = vad är det här en konstig grej? Det är vanligt att använda det sammansatt med grej: grejimoj eller i andra sammansättningar:

  • petmoj = grej man petar med
  • skärmoj = grej man skruvar med
  • skruvmoj = grej man skruvar med

En moj är ofta en liten grej och kan ofta vara något tekniskt. Manick betyder ungefär samma sak. Moj är ett ganska barnsligt ord som kan vara kul att leka med. Fråga folk om de använder det. Kanske är det lite gammalt. Jag är osäker.

På svenska.se lär jag mig att moj även kan betyda skräp. Jag har aldrig hört ordet användas så. Det kan även vara ett adjektiv för lugn vind. Jag har hört ordet mojnar som betyder att vinden avtar (minskar). Men jag visste inte att man kunde säga till exempel vinden är moj. Det kanske används mest när man seglar(?).

Läser vi vidare i SAOB, den historiska ordboken, hittar vi dessutom en äldre betydelse. Moj kan också betyda angenämt eller gott, något positivt alltså. Deras exempel från 1931: blodplättar skulle allt vara moj för snälla gossar på Spetsbergen. Jag tycker vi testar att använda det idag. Utbrist vad moj! eller fråga var det moj? när du får chansen och kolla om någon förstår vad du menar.

Jag önskar alla en riktigt moj dag!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s