Lyx

Min fru fyllde 50 år i helgen så vi har lyxat oss (=unnat oss lyx) en hel del, gått på restaurang, druckit champagne och såna grejer. Lyx kallar vi det som är extra fint, extra gott, extra dyrt och så vidare. Det kan betyda att det är överdrivet fint eller dyrt men det kan också användas mer positivt. Om min son någon gång får glass eller godis på en vardag kan jag säga ”vilken lyx!?”. Om en vän berättar om ett fint restaurangbesök kan jag säga ”vad lyxigt!”.

Lyxa sig är talspråk/informellt skriftspråk. Partikelverbet lyxa till finns däremot i SAOL. Det handlar om att göra något lyxigare, lägga till något som gör en vanlig sak lite finare. Om du river riktig tryffel på din pasta lyxar du till den. Lyx är substantivet och lyxig är adjektivet. Substantivet kan användas i sammansättningar som lyxbil, lyxmiddag, lyxhelg och så vidare. Ett alternativ till adjektivet lyxig är ordet luxuös. Det används om man vill säga att något är mycket lyxigt.

Den här veckan kan vi spinna vidare på temat lyx. Vilka andra ord har vi för att prata om att något är mycket fint, speciellt, dyrt och så vidare. Jag funderar på det och du som läser får gärna komma med förslag som vi kan diskutera.

Ha en fin måndag!

Annons

2 kommentarer på “Lyx

 1. Hej!
  Grattis på din frus föddelsdagen!
  Jag önskar er ett lyxtillvaro. Också fyllde 16 år min dotter I helgen. Det var lyxig helg.
  Mvh
  Läsare på bussen

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s