överflöd och överdåd

Vi tänker vidare från lyx. Att ha överflöd på något är att ha mer än man bevöver. Överflöd av pengar = mer pengar än man spenderar. Överflöd av mat = mer mat än man kan äta. Det kan klinga positivt eller negativt beroende på situation och vilken livsfilosofi man har. Om något är överflödigt betyder det att det är onödigt. Det behövs inte och det brukar vara negativt.

Överdåd är extrem lyx och extremt överflöd. Jag tänkar på kungar och rika famliljer som badar i guld och rikedomar. Man utsmyckar hem, trädgårdar och byggnader för att visa upp sin rikedom. Det kan också vara antingen positivt eller signalera att det handlar om överdriven lyx.

I Svensk ordbok nämns också möjligheten att prata om till exempel ett överdåd av färger. Då menar man att det är ovanligt färgstarkt och färgglatt. På samma sätt kan vi prata om en rikedom av färger, toner, ord eller vad det nu är som det finns mycket av. Är förresten ordrikedom något bra eller dåligt?

Sådana här ord med en stark värdeladdning passar bra för ironi också. Det kan vara bra att tänka på när man lär sig adjektiv kopplat till en stark värdering eller känsla. Om jag bjuder på kaffe och bröd till frukost men inget annat skulle du kunna kommentera: ”ja, det är ju inget överdåd direkt”. En jämngrå teaterscenografi skulle kanske ironiskt kunna beskrivas ha ”ett överdåd av gråa nyanser” vilket rimligen skulle sägas ironiskt. Ironi är svårt på ett nytt språk men det kan vara bra att tänka på möjligheten av ironiska användningar eftersom ironi är ett så vanligt uttrycksmedel i olika sammanhang.

Har du upplevt något överdåd på senaste tiden?

Annons

4 kommentarer på “överflöd och överdåd

 1. För mig det finns ett överdåd av nyheter om corona i alla medier. Men jag känner att det hjälper inte mig att bättre förstå hur jag kan undvika smittan eller hjälpa ekonomin.

  Gilla

 2. Hej!
  Ja,nuförtiden ser jag många spender pengar för ingenting.
  T.ex. Jag tittar på stv program dem som vinner får dem en miljon till fem miljoner. Det är överflöd tycker jag.
  Ha så bra kväll
  Läsaren på bussen

  Gilla

 3. Hej!
  Ja,nuförtiden ser jag måndag spender pengar för inventing.
  T.ex. Jag tittar på stv program dem som vinner från en miljon till fem miljoner. Det är överflöd tycker jag.
  Ha bra day
  Läsare på bussen

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s