Horror Vacui

Horror Vacui är latin och betyder skräck för tomrum. Inom gammal fysik (innan Isaac Newton) betyder det att naturen försöker fylla tomrum med materia. Inom konstvetenskap betyder det det rädsla för tomma ytor, till exempel att man försöker fylla alla ytor med dekorationer. Ovanstående är Wikipedias förklaring i kort sammanfattning.

Jag tror min pappa lärde mig ordet när jag var barn. Varför minns jag inte. Det låter väldigt coolt i alla fall. Många latinska ord har en tjusig klang. På något sätt kanske vi känner en fläkt av historien när latin var kyrkans och bildade personers språk.

När jag googlar hittar jag designföretag, klädföretag och en skiva av den psykedelsiska folkmusikduon Siri Karlsson med namnet Horror Vacui.

Jag tycker ordet passar bra för vår tid också fast snarare rädsla för tidstomrum. Varje sekund ska fyllas med distraherande brus och skräp. Vi är så rädda för att det inte händer något. Vad kan det bli på latin? Horror tempo vacui? Antagligen fel. Kanske nån av er som läser kan latin. Hur säger man skräck för tom tid på latin?

Jag önskar alla en i bästa mening tom helg. Hoppas vi får vila ut ordentligt.

Annons

5 kommentarer på “Horror Vacui

  1. Perfekt! Varge dag när jag åker t-banan till jobbet och se alla människor som tittar och scrolla på deras telefon ska jag skrika i mitt huvud: Horror Vacui! Horroe Vacuiiiiiiiiiiiiiii! :)))))))

    Gilla

    1. Vissa ord gör ett särskilt intryck pch då kopplar jag ihop det med den personen. Jag minns t ex Fadumo som lärde mig ordet för kudde på somaliska eller Amina som lärde mig att säga ”hög nivå”. Jag minns var i korridoren på mitt gamla jobb vi var också.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s