Peer Gynt går runt

Tidigt i tonåren såg jag pjäsen Peer Gynt av den norska dramatikern Henrik Ibsen på Backa Teater (länk). Backa Teater är kända för sin produktioner för barn- och ungdom. Jag rekommenderar verkligen ett besök där om du får chansen.

Jag minns inte så mycket av handlingen rakt av. Det händer ganska mycket i pjäsen. Men jag minns att Sven-Åke Gustavssons tolkning gjorde intryck på mig.

I pjäsen möter Peer den gåtfulla Bøygen. Namnet betyder böja eller vrida. Bøygen lär Peer att det bästa sättet att leva sitt liv är att gå utenom (på norska). Man kan översätta det till att gå runt på svenska. Här menas att gå runt problem och ansvar, undvika problem och att ta konsekvenserna av sina handlingar. Det blir Peers livsfilosofi och så småningom hans tragedi.

Det här drabbade mig på något sätt eftersom jag minns det. Peers smärta när hans flykt från ansvar drabbar honom är djupt mänsklig. Det förstod jag tydligen på någon nivå i tidiga tonåren.

Henrik Ibsen myntade ordet livslögn. Det betyder en lögn om sig själv eller verkligheten som man håller fast vid för att orka leva. I slutet av pjäsen konfronteras Peer Gynt med sin livslögn. Alla kan nog känna igen sig i längtan att fly verklighetens kalla bleka ljus. Konsten kan ibland visa oss och få oss att känna konsekvenserna av att klänga fast vid en förljugen självbild. I alla fall ett bräckligt och mottagligt tonårshjärta.

Har du sett eller läst något av Henrik Ibsen?

Annons

2 kommentarer på “Peer Gynt går runt

  1. Jag var inte familjär med Henrik Ibsen tillbaka i Rumänien och jag är inte en stor teater älskare. Jag tycker att det är lite lättare att lära känna stora internationella författare, från skolan, men det är svårare att läsa dramaturgi eller gå på teater. Om man bor i en mindre stad kanske finns ingen teater alls, så man missar möjligheten att bli förälskad i dramaturgi.

    Tycker du att Ibsen är ett bra förslag till någon som vill uppleva bra och lättförståelig teater?

    Gillad av 1 person

    1. Jag tror att till exempel Ett dockhem av Ibsen är ganska enkel att förstå bortsett från en del gammalt språk. Dramatik har nog både fördelar och nackdelar. Det är mindre text jämfört med en roman och det kanske kan göra det lite mindre tungt att läsa. Samtidigt är det mer krävande på andra sätt.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s