Julspel

Jag tror jag var en av de vise männen. Kanske var jag herde. Minnena är luddiga men jag vet att jag var med i ett julspel. Ett julspel är en kort dramatisering av julevangeliet, en liten teaterpjäs alltså. Det framförs ofta i kyrkan. Här kan du lyssna till julevangeliet, både bibeltexten och versionen i Barnens bibel.

När jag gick i grundskolan var det fortfarande tillåtet med konfesionella (alltså religiösa) inslag på t ex skolavslutningar i Sverige. Därför kunde jag vara med i ett julspel. En fördel var också att jag fick en ganska god allmänbildning om kristna berättelser och traditioner. Min son får mindre av detta i skolan men får å andra sidan läsa mer om alla världens stora religioner. Det finns fördelar och nackdelar.

Jag tror mig minnas en blandning av nervositet och spänning när vi framförde julspelet. Jag kan dock inte minnas mina repliker. Det var inte mycket jag sade. Låt mig titta vad det står i texten…

… efter lite research: Julevangeliet kallar man Lukas 2:1-20 men de vise männen berättas det om i Matt 2. Julspelet kombinerar alltså flera ställen i Bibeln. Minnet är som sagt en opålitlig vän. De vise männen har inga repliker i Bibeln men den som spelade herde fick nog säga: ”Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta.” Föreställ dig en liten tafatt pojke i klass 3 som ovant försöker leverera dessa högtidliga ord för att göra dig en bild.

***

Nuförtiden firas jul på en mängd olika sätt i Sverige, både religiöst och sekulärt. Våra jultraditioner är också en blandning av olika traditioner från olika tider och länder. Det finns mycket på internet att läsa för den som är intresserad. Ett ställe att börja är Nordiska Museets hemsida där det bland annat finns en trevlig liten film om jultomten och julklappar.

Med detta vill jag önska alla läsare

EN RIKTIGT GOD JUL

Ps. Berätta gärna om det finns julspel i din hemtradition.

Annons

4 kommentarer på “Julspel

 1. God jul, fina Kalle!
  Fint att veta du har bra minnen med julspel. Brasillen brukade att vara väldigt katolska land (en av den största) innan evangeliska kyrkor fick mer plats. Men att bli katolik i Brasilien betydde också massor av kryddor från afrikanska mitologi och troende på andar och andra liv, reinkarnation, en fin kaos.
  Jag och min mamma var aldrig intresserad av katolska religion eller festee, jag är inte döpt och hade min första fot i en kyrka som vuxna. Skolor jag pluggade var sekulära men jag har vänner som gick till religiösa skolor och dem spelade julspel. Barnen som går till kyrkan brukar också spela den och dem trivs. Min mormor ville att jag skulle läsa Bibeln och var inspirerade av Jesus – även om hon själv var från candomblé (afrikanska religion). Hon visste från hjärtat vackra passage från Bibeln som gjorde hon att känna starkare och mer hopp.
  Roligt att efter min religion-negation blev jag Hare Krishna i 5 år! 😉

  God Jul!

  Gillad av 1 person

  1. Intressant att läsa! Det intressanta här var att skolan egentligen inte var religiös när jag var barn men det kristna arvet dröjde sig kvar ändå. Situationen nu är egentligen mer konsekvent med Sveriges sekulära politik men i sådant är i verkligheten en gradvis process.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s