Epifani

Jag lärde mig att trettondagen eller trettonde dag jul kallas epifani i andra länder. Ordet betyder gudomlig uppenbarelse.

Vi använder uppenbarelse utanför religiösa sammanhang om situationer när vi plötsligt förstår något eller får en ny insikt. En ganska vanlig fras är ”en riktig uppenbarelse” som används i olika sammanhang för något som är nytt.

Epifani används också när man diskuterar litteratur. Det är när en text plötsligt ger oss en insikt om något nytt, något särskilt, något heligt… Det var James Joyce som använde begreppet om litteratur första gången. Du kan läsa mer om det HÄR.

Firar man trettondagen/epifani i ditt land?

Annons

6 kommentarer på “Epifani

 1. Ja, det är en av den viktigaste helgdagar i året, men i ortodoxi man firar Kristi dop mest. Det menar att just den dagen Johannes Döparen förstår och säger till folket att Jesus är Guds son.

  Jag kan nämna två intressanta traditioner vi har i Rumänien: flickor sätter torkad basilika under kudden för att drömma deras framtida man och unga män dyker i älvar för att fiska ut korsan kastade av prästen.

  Gillad av 1 person

 2. Så fint att läsa din inlägg, Kalle. Helt imponerade med texten du bifogade också! Vad intressant! Det är fascinerande att lära mig nya ord, nya begrepp, nya historiska kontext till orden!

  Jag ha aldrig firat epifani i mitt land men kanske borde jag kolla och se om det var något relaterade till min icke-religiösa miljön eller något som man inte firar som tradition i Brasilien. Ska kolla!

  Gillad av 1 person

 3. God morgon! Här i Spanien är det dags att få julklappar från de tre kungarna. Barnen skickar brev till dem och ber leksaker. Igår lämnade vi vatten, kakor och bröd för de tre kungarna och deras kameler. Man måste gå och läga sig snart för om kungarna kommer och barnen är vaken, de lämnar inte presenter. På morgonen är soffan full med presenter!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s