Var kommer du ifrån?

Jag är dödstrött på att höra frasen ”Jag kommer från …(land)…”. Sfi-elever brukar alltid säga ”jag heter Ali och kommer från Somalia” eller ”jag heter Parvaneh och jag kommer från Iran” och så vidare. Ett land säger väldigt lite om en person, tycker jag.

Jag frågar ofta om vilken stad eller område folk kommer ifrån. Det är i alla fall lite intressantare. Själv kommer jag i första hand från Göteborg (uppväxt i området Guldheden), i andra hand från Sverige. Sverige säger mig väldigt lite.

Att höra någon säga ”jag kommer från Homs i Syrien” ger åtminstone en kontur av en individ. Jag uppskattar personligen när folk namnger området de är uppväxta i. Det individuella börjar ta över från det generella. (Generalitet är poesins död).

Igår berättade en kvinna från Syrien att hennes far- och morföräldrar kommer från Palestina. Jag frågade exakt var familjen hade sitt ursprung och hon svarade Safad (صفد). Sedan log hon och sade eyon seytun. Eyon betyder ögon och seytun betyder oliv. Jag är inte säker på om det är ett uttryck för något speciellt eller bara betyder att det finns olivträd i Sadat. Det där leendet var nog lektionens finaste ögonblick.

Jag har sagt det förut. Platser hänger ihop med känsla och identitet. Om vi delar med oss av våra platser och vad de betyder för oss kan vi bli mer personer, mer mänskliga för varandra istället för bara en representant för en nationsbeteckning.

Annons

2 kommentarer på “Var kommer du ifrån?

  1. Jag håller med. Att nämna det land man kommer ifrån ger en allmän bild på ens nationalitet dock säger det inte så mycket om individens personlighet. Å andra sidan kan en ort eller stad inte heller berätta så mycket om en person då det är i första hand ett namn man nämner. Men som du nämnde i din text så log kvinnan medan hon uttalade sitt svar det exempelvis tyda på att hon knöt ihop platsen med olika och säkerligen vackra minnen. På så sätt kan man få en bild på personens liv, om den hade en fin barndom eller om ens omgivning. Även om hon inte sa så mycket så visade hon tydliga tecken på glädje som återspeglades i omgivningen och låmmnade därigenom ett fint intryck.
    Ha en trevlig helg
    Mvh

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s