15 år som pappa

I tisdags fyllde min son 15 år. Det känns speciellt. Han är inte vuxen än. Det närmar sig.

En av alla saker jag älskar med min son är hans humor. Han skojar hela tiden och retar mig och min fru, hans mamma. Han är väldigt verbal precis som jag. Vi kan ha fler och fler samtal om allt möjligt. Han börjar utveckla en mild ironi och kan skoja om mina dåliga sidor. Väldigt roligt!

***

Ett ord jag och min son ofta använder är bredden. Det är substantivet som hör ihop med adjektivet bred. Egenskapen att vara bred alltså. Det vi menar är att det finns en mångfald av människor. Det började med min kompis Maimuna som hade fått en projektanställning i en konstförening. Hon tyckte konstnärerna hon jobbade med (administrativt) ofta var ganska lustiga och speciella personer: ”Det finns en b r e d d Kalle” sa hon med dramatisk röst och skrattade.

Jag berättade om det för min son och på något sätt började vi använda frasen ”det finns en bredd” när vi mötte på personer som på något sätt var speciella. På kort tid hade det koncentrerats till bredden som nu är vårt ”kodord” för att någon utmärker sig. Vi har också konstaterat att alla tillhör bredden egentligen, också vi själva. Det är ett fint verktyg för att uppskatta folks egenheter.

En viktig sak i föräldraskapet tycker jag är att ge sitt barn verktyg att hantera en komplicerad värld utan enkla svar. Ett litet ord som laddas med betydelse kan bli ett verktyg för att se att människor är fina även om de beter sig icke-normativt på något sätt eller bara har en sida som kan vara konstig eller irriterande på något sätt. De flesta människor är konstiga på något sätt.

Hur gör du för att acceptera och uppskatta människor som inte är som du eller på något sätt beter sig avvikande, kanske störande?

Annons

10 kommentarer på “15 år som pappa

 1. Din familj är fascinerande! Bredden är mitt nya favorit begrepp nu. Grattis till din son!
  Och det är inte lätt att ”bredda sig” mot personer som är störande, vi får öva med er… Efter polarisering i Brasiliens politik blev tålamodet slut för många… Ska vi acceptera bredden även mot fascister, rasister, hatare? Det borde vi kanske med det är en stor utmaningen. Annars är det lätt för mig att använda bredden, jag är fascinerad av hur olika vi människor kan vara.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tänker att det finns en skillnad mellan hur väl folk anpassar sig till olika sociala och kulturella normer och att hysa direkt människofientliga åsikter. Jag kan respektera folks människorvärde utan att ha respekt för deras destruktiva värderingar.

   Gilla

 2. kalle bästa hälsningar till din son! och grattis till dig som pappa! är den största rollen äventyr utmaning och ansvar i livet. och den största glädjen. bra för dig Kama (jakama_kamaja)

  Gillad av 1 person

  1. Tack!

   Man säger ”ett brett sortiment” om det finna många sorter av något. ”Bredden” är ett kort uttryck för att det finns ett brett sortiment av människor som är speciella, konstiga och knäppa på alla möjliga sätt. Vi använder det positivt, som ett sätt att uppskatta olika människor för deras speciella sidor.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s