Fredag och den egna döden

Alla ska vi dö. Det är ett grundläggande faktum för vårt liv. Vi föds och vi dör. Av mull är du kommen och mull ska du åter varda, läste prästerna förr i tiden. Nu kanske översättningen är moderniserad men Bibeln är bättre i äldre översättningar.

För mig är fredagar en påminnelse om döden. En vecka har passerat. Vad har jag åstadkommit? Inte hinner man så mycket.* Ett liv är ett ganska stort antal sådan veckor med blygsamma resultat. Det manar till ödmjukhet. Man får välja vad som är viktigt för tiden rusar förbi.

Personligen tror jag inte på någon själ eller ett liv efter döden. Kroppens stoff återvänder till jorden och det är det hela. Så tror jag. En tröstande tanke. Det som blir kvar är vad folk minns av mig (bleknande minnen) och i mitt fall några bloggposter och filmer på nätet.

Troende människor finner förstås mening och tröst på andra sätt. Exakt vad som händer med oss vet ingen.

Vad tänker du om döden?

*En mening som känns naturlig att inleda med ordet ”inte” i fundamentet.

PS. Jag skickar med en låt om en gammal människa som lämnar livet, av artisten Anna Von Hausswolff, vars konstnärsskap jag älskar djupt.

Annons

4 kommentarer på “Fredag och den egna döden

 1. Fredagen börjar med ditt inlägg och en låt om döden.
  Så måste jag tänka om det.
  Jag är väldigt tacksam eftersom jag har min man, mina barn och mina barnbarn.
  Vi alla pratar ofta om döden nu för tiden.
  Pandemin är varje dag på minnen.
  Men vi är optimistiska och njutar av varje dag!
  Jag önskar dig en trevlig helg!
  Ta hand om dig!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s