Att tänka tillsammans

Jag tror vi människor kan lära oss och förstå nya saker bättre när vi tänker tillsammans. Att samtala om en fråga eller ett ämne ger oss chansen att se saken från många håll. Alla människor tolkar en fråga lite olika. Vi använder våra erfarenheter och tidigare kunskaper. Vi hittar exempel, metaforer och bilder för att förstå något. När vi samtalar kan vi låna andras ögon. Vi kan se världen från olika perspektiv.

Tänk på två mattelärare. De väljer inte exakt samma sätt att förklara något för sina elever. De använder lite olika ord, exempel och bilder. Om du lyssnar på båda lärarna kanske du förstår bättre. Ibland kan man också bli förvirrad förstås.

På samma sätt kan kurskamrater bearbeta något i skolan tillsammans. Du kanske ska skriva om en roman. Om du får diskutera din tolkning av romanen och jämföra med andras tolkningar kommer du utveckla dina egna tankar. Du kommer se nya saker och dina egna tolkningar kommer bli tydligare. Samma sak kan gälla för en grammatisk regel eller betydelsen av ett ord.

Vi kan förstå våra erfarenheter bättre på samma sätt. Du som läser den här bloggen vill nog utveckla din svenska. Du kanske också har lärt dig andra språk. Jag som skriver vill också lära mig språk. Vi har erfarenheter av att lära oss språk. Vissa erfarenheter är lika. Andra är olika. När vi jämför våra erfarenheter kan vi förstå både oss själva och andra bättre. Det är också skönt att känna igen sig i andras berättelser. Det är många som tycker det är svårt att lära sig svenska till exempel. Det är skönt att dela den upplevelsen. Det kan också vara inspirerande att se människor som lär sig snabbare och få inspiration och idéer av hur de gör.

En bra förutsättning för att dela tips, idéer och erfarenheter är att man känner sig trygg. Jag tror alla kan bidra till att skapa mer gemenskap och trygghet i grupper. Det är en sak jag tänkte diskutera i kvällens live. Delta gärna i samtalet och bidra med dina tankar. Mer samarbete och gemenskap kan göra språkinlärning både roligare och effektivare tror jag. Ett samtal på YouTube kan vara en början. Eller en kommentar till det här blogginlägget.

Vilka saker gör att du känner dig trygg i en grupp?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s