Konstens frihet och arbetets gråa vardag

Jag skrev den här texten för LinkedIn. Den kan vara bra träning för som vill försöka läsa en svårare text.

Var hämtar du inspiration och nya idéer? Sfi och marknadsföring av ett matchningsföretag, mina två branscher, är instrumentella verksamheter. Det finns definierade mål. Man ska ta sig från punkt A till punkt B på effektivaste sätt. Det finns metoder och teorier om hur detta ska göras. Och de är ofta hjälpsamma. Men sfi-eleven är en hel människa som ofta inte låter sig passas in i läroplanens snäva världsbild. Den arbetssökande befinner sig i en långt mer komplex samhällelig kontext än frågan om hur man snabbast får jobb. Och vi som jobbar möter dessa mångfacetterade människor i svåröverblickbara sammanhang varje dag. Även vi behöver ta oss utanför det metod- och målinriktade för att se saker på nya sätt och ur oväntade perspektiv.

Där tycker jag konst och litteratur, särskilt poesi, kan ta oss ur måluppfyllelsens raka korridor för att låta oss störas, beröras och inspireras att tänka nytt och annorlunda, även om de gråa vardagliga saker vi jobbar med på arbetstid, må det vara verbkonjugationer eller att vägleda någon att söka en yrkesutbildning. För mig känns den typen av frisk luft kring vanetänkandet livsviktig. Sen leder inte alltid detta mer fria reflekterande till enkelt formulerade insikter. Jag tror mer det är praktiken att ta intryck och impulser från olika fält som över tid kan berika även vardagssysslorna.

På Konsthallen i Göteborg fick jag idag tillfälle att fundera över bilen som symbol för makt, maskulinitet och vårt samhälles destruktiva krafter. Kommer detta göra att jag skriver bättre copy om Rusta och matcha? Kanske inte imorgon men över tid tror jag att ett flexiblare sinne kan lösa arbetsuppgifter på fler och mer kreativa sätt.

Från vilka fält tar du inspiration och får nya idéer?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s