Man är väl inte dum…

Två uttryck för att säga att någon inte är dum/oerfaren.

  • Han är inte tappad bakom någon vagn.

Det betyder att personen inte är dum, osmart eller lättlurad. Personen tror inte på vad som helst. Var uttrycket kommer ifrån vet jag inte riktigt. Ofta säger vi till exempel så här: ”han är ju inte tappad bakom någon vagn direkt”

Ett liknande uttryck är:

  • Jag är inte född igår.

Det är lättare att förstå. Om jag var född igår skulle jag inte förstå någonting. Men nu har jag erfarenhet och går inte på vad som helst (gå PÅ är ett partikelverb som betyder bli lurad). Om någon försöker lura dig eller säger något helt osannolikt kan du säga: ”jag är väl inte född igår eller”.

Min känsla är att vi ofta använder de här uttrycken tillsammans med ”inte” men det finns säker andra exempel. Man kanske kan fråga någon som har svårt att förstå en sak: ”är du född igår?” (det är förstås otrevligt). Vill du se fler exempel kan du läsa den här tråden på hemsidan Familjeliv

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s