Kondensationsstrimmor eller chemtrails

Ett flygplan med k-strimma över hustak i Majorna.

Ett flygplan över Majornas hustak

Jag såg ett flygplan som flög högt över hustaken när jag promenerade hem. När jag var barn tyckte jag det var spännande att titta på flygplanens spår på himlen. Det var fascinerande att fundera på vart flygplanen skulle åka någonstans och hur högt upp de flög. Jag lärde mig precis att flygplanens spår kallas kondensationsstrimmor eller bara k-strimmor. Med kondensation menar man små vattendroppar i luften. Du kan läsa om kondensering här. En strimma är något tunt. Till exempel en smal ljusstråle som lyser in genom persiennerna eller månens reflektion på vattnet, en månstrimma.

Månstrimma på vattnet
Månstrimma på vattnet

Det finns personer som tror att spåren från flygplanen, k-strimmorna, innehåller farliga ämnen som sprids med avsikt för att påverka människor. De kallar spåren för chemtrails (kemikaliespår). De flesta tror dock bara att den teorin är en fantasi. En sådan teori (som de flesta tror är påhittad) brukar kallas konspirationsteori. Chemtrails är förmodligen en konspirationsteori. Här kan du läsa vad SMHI tycker om saken.

Själv kommer jag fortsätta betrakta kondensationsstrimmor som vackra vita linjer av små vattendroppar som hänger i luften. Som ett slags abstrakt kalligrafi på himlavalvet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s