Semla med varm mjölk någon?

Hetvägg – semla i varm mjölk

Jag borde förstås skrivit det här inlägget igår. Det var  fettisdagen, semmeldagen eller fastlagstisdagen igår (kärt barn har många namn). Det har något att göra med den kristna fastan, men det är inte många svenskar som fastar nuförtiden, inte kristna heller tror jag (?). Fast jag har katolska vänner som fastar på något sätt. Den som är intresserad kan läsa mer på t ex wikipedia.

För oss sekulära människor betyder fettisdagen mest att alla pratar om semlor på facebook i minst en dag. Och jag är nog inte ensam om att äta minst en semla fast jag vet att jag kommer bli lite illamående av det. Det är för mycket socker, grädde och mandelmassa på en gång. De flesta som varit i Sverige ett tag har nog åtminstone sett en semla och kanske smakat också. Frågan är om ni har hört talas om hetvägg? Här är ett recept. Det är alltså en semla som du lägger i varm mjölk i en djup tallrik 🙃. Det blir om möjligt ännu mäktigare än bara en semla.

ea493a54-c9ca-4811-8280-429ea73a12f0

Jag har bara ätit hetvägg två gånger tror jag. Mina föräldrar brukade baka egna semlor och göra egen mandelmassa. Någon gång fixade de hetvägg också så att vi barn skulle få smaka. Andra gången var i Gävle. Jag flyttade dit efter gymnasiet. Det fanns ett något gammaldags café i central Gävle. Jag har glömt namnet tyvärr. De serverade hetvägg dagarna runt fettisdagen. Jag tror till och med att man kunde få smör i mjölken men det hoppade jag över 😅. Jag och min dåvarande flickvän gick dit, åt hetvägg med en halvliter mjölk i tallriken och rullade hem. Jag har hållit mig till vanliga semlor efter det!

Vad har du för erfarernheter av semlor?

Annons

2 kommentarer på “Semla med varm mjölk någon?

  1. Jag gillar semlor, men skulle aldrig komma på tanken att lägga semlan i mjölken. Av samma orsak som jag inte doppar kakor i teet eller kaffet. Jag vill inte använda beskrivande ord men det ser inte speciellt aptitligt ut för min smak. 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Jag håller delvis med om hetvägg, semla i mjölk. Det blir inte så trevlig konsistens. Samtidigt är det ganska gott. Men det var längesedan jag åt det. Doppa kakor i kaffe kan jag tycka är lite gott dock, men inget jag gör ofta heller.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s