Satsdelar – hur bygger man en mening?

Vilka delar får en mening att funka?

Här kommer en påminnelse om vad satsdelar är. En mening behöver olika delar för att fungera, för att göra sitt jobb. Meningars jobb är att kommunicera tankar till andra personer. För att vi ska förstå en mening behöver vi olika typer av information, till exempel

 • Vem och/eller vad handlar meningen om?
 • Vad gör personerna eller vad händer?
 • Var händer det?
 • När händer det?
 • Varför händer det?
 • och så vidare

En mening har olika delar för att svara på de frågorna. Det är ungefär som en bil. Den har olika delar som har olika uppgifter. Man har motor, växellåda, kylsystem och styrsystem som samarbetar för att hela bilen ska fungera.

Vi kan ta en sådan del, en satsdel, som exempel och titta mer på den. Jag tar satsdelen som visar tiden. Den har ett fint namn: tidsadverbial. Här kommer några exempel. Tidsadverbialet är understruket

 • Jag spelade fotboll då.
 • Jag spelade fotboll det året.
 • Jag spelade fotboll vid femton års ålder.
 • Jag spelade fotboll när jag var femton år.

Som du ser kan ett tidsadverbial vara uppbyggt av ett ord eller många ord. I det sista exemplet är tidsadverbialet en egen sats (mening). Det kallas en bisats.

Varför är det viktigt att förstå att ett tidsadverbial kan vara uppbyggt av många ord. Jo, det är viktigt om du ska flytta satsdelen. Nu ska jag flytta tidsadverbialet till början av meningen:

 • spelade jag fotboll.
 • Det året spelade jag fotboll.
 • Vid femton års ålder spelade jag fotboll.
 • När jag var femton år spelade jag fotboll.

Som du ser flyttar jag hela satsdelen. Det är som med bilmotorn. Jag kan sätta växellådan i bilens främre eller bakre del men det blir inte så bra om jag sätter halva fram och halva bak. Den måste hänga ihop.

Slutligen. Vad är egentligen en sats. Det är inte samma som en mening eftersom en mening kan vara uppbyggd av många satser. Jag försöker: en sats är en tydlig tanke som sägs eller skrivs med ett subjekt och ett verb plus andra satsdelar. En sats har alltid subjekt och verb.

Om du har läst ända hit föreslår jag att du tar en paus och en fika 🙂

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s