Bioeftermiddag med sonen

Black Panther och afrofuturism

Lördagens inlägg blir på lite svårare svenska. Idag lärde jag mig ett nytt ord: afrofuturism. Men först var jag på bio tillsammans med min son. Vi såg Marvels nya film Black Panther som är ett storslaget actiondrama, som till största delen utspelar sig i Wakanda, ett imaginärt afrikanskt land, där superhjälten Black Panther är kung. Handlingen är för komplicerad för att sammanfatta men Wakandas framtid är hotad i alla fall. Filmen är speciell för att  vara en stor mainstreamfilm eftersom nästan alla bärande karaktärer är svarta. Det finns överlag väldigt få vita roller i filmen. Filmen skämtar också mycket om relationen mellan Europa/Amerika och Afrika och vilka berättelser som vanligtvis berättas om Afrika. Jag kan definitivt rekommendera den. Den var både rolig, spännande och gav mig något att fundera på.

Afrofuturism då? Jag lärde mig ordet i en artikel av Judith Kiros. Hon är en svensk debattör, bloggare och skribent. Hon skriver mycket om frågor som rör feminism och rasism. Hon har till exempel gjort ett program för UR som handlar om Sveriges slavkoloni på ön Saint-Barthélemy i Karibien. Hon har nu skrivit en kort text om Black Panther i den stora dagstidningen Dagens Nyheter. Fast egentligen handlar den om afrofuturism. Afrofuturism handlar i kort sammanfattning om att science fiction-genren kan vara ett sätt att tänka sig och berätta nya och alternativa berättelser om svarta människor. Det kanske finns en möjlighet att undvika steroetyper och fördomsfulla bilder i science fiction. Science fiction är berättelser som på olika sätt handlar om framtiden och modern teknologi. Futurism betyder i allmänhet olika saker som har med framtiden att göra. Jag tycker det är en intressant tanke.

Jag tänker ofta att vi behöver nya, många och olika berättelser. Fördomar och stereotyper är farliga för att de kan hindra oss att se människor som människor, alltså som komplicerade och  mångtydiga personer som alltid är olika varandra, med olika erfarenheter och personliga historier. Därför tyckte jag att Kiros artikel om filmen var intressant.

Jag hoppas inte att min text var FÖR svår. Jag vet många som vill träna på  svårare texter så jag försöker blanda lättare och svårare språk. Jag vill skriva om saker som intresserar mig på den här bloggen. Fördelen för dig som tränar svenska är att du ALLTID är välkommen att fråga om ord och uttryck. Läs gärna Judith Kiros artikel och fråga om det är något som är svårt att förstå i den.

Annons

En kommentar på “Bioeftermiddag med sonen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s