Halvfabrikat eller färdigmat

En påse med pyttipanna av halvfabrikat, Felix krögarpytt

när man inte orkar laga mat

Ibland är det tråkigt att laga mat. Eller så är man stressad. Idag skulle min son hem till en kompis. Han behövde äta lunch och ville komma iväg fort. Vi hade inte så mycket tid. Då stekte vi upp lite färdig pyttipanna. Pyttipanna är klassisk husmanskost med till exempel potatis, kött, lök och ibland korv också. Det är så kallad restmat som man kan laga när man har fått mat över. Men det här var alltså färdig pyttipanna som de lagat på en fabrik. Sådan mat som är nästan färdig och bara kokas/stekas eller fixas till kallas halvfabrikat eller färdigmat. Det här skulle vi alltså kunna kalla färdigpyttipanna. Om man köper en färdig rätt som man bara behöver värma kallas det helfabrikat. Motsatsen till halv- och helfabrikat är hemlagad mat. Bröd och bullar som man bakar själv kallas hembakade. Ett annat sätt att göra skillnad på till exempel bullar är att säga hembakade bullar i motsats till köpebullar. Det senare är bullar som man har köpt. Idag fick min son köpepyttipanna till lunch eller varför inte halvfabrikatspyttipanna. På svenska kan vi leka mycket med sammansatta ord för att få nya ord. Ibland gör vi det bara för att är roligt och låter kul. Men ordet pyttipanna kan vi förkorta till bara pytt också. Och då får vi nya varianter, till exempel köpepytt och färdigpytt. 

Människan är en lekfull varelse. Det är rolig och kreativt. Men det kan vara jobbigt när man ska lära sig språket från början.

I den här videon kan du se när den kända Göteborgaren och fotbollspelaren Glenn Hysén steker färdigpytt (filmen är textad). Vill du göra den från grunden är det bara att googla. Det finns massa olika recept.

Glöm inte att det ska vara inlagda rödbetor till pyttipanna 🙂

En kommentar på “Halvfabrikat eller färdigmat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s