Twin Peaks – en känd TV-serie

Ett kulturtips på lite svårare svenska

Förra veckan skrev jag om Sveriges mästerkock. Här kommer ett annat TV- och kulturtips. 1990-91 gick den amerikanska serien Twin Peaks på TV. Då var jag 14 år. Det var en stor succé och väldigt många tittade på den. Jag minns inte så mycket av handlingen. Det var mer den kusliga stämningen och de konstiga karaktärerna som gjorde intryck på mig. Dessutom var det snygg och stämningsfull musik. Här är det suggestiva ledmotivet:

Det börjar med att en ung kvinna hittas mördad i det lilla samhället Twin Peaks. FBI-agenten Dale Cooper kommer dit för att lösa fallet. Han upptäcker mer och mer mystiska saker ju längre mordutredningen pågår. Serien blandar realistiska händelser med mystiska och overkliga inslag. Seriens regissör David Lynch är känd för sina märkliga och surrealistiska filmer. En känd film är Blue Velvet. En väldigt fin och mer konventionell film är Elefantmannen.

2017 spelades 18 nya avsnitt av serien in men dem har jag inte sett. För mig är inte serien så viktig men för många är Twin Peaks en kultserie som man inte vill missa. Någon som läser bloggen kanske vet mer än mig och kan skriva mer? Jag tänker att det kan vara kul att känna till en TV-serie som många i Sverige har sett och uppskattar. Fråga någon du känner om de har sett den. Vill du se mer finns det många klipp på youtube.

Jag tror jag använder ganska många svåra ord här. Fråga gärna om det är svårt att förstå 🙂

Annons

En kommentar på “Twin Peaks – en känd TV-serie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s