Dialog – en elevtext

Skriva dialoger tillsammans

Mina elever har skrivit ganska många dialoger redan. Jag tycker att det är ett bra sätt att träna. Det är ett sätt att träna på talspråk. De lär varandra enkla fraser. Olika personer har snappat upp (= lärt sig) olika uttryck och meningar. Ibland föreslår jag något nytt uttryck för att det ska bli mer variation i dialogerna. Det är också ett bra sätt att träna på skillnaden mellan påståenden, frågor och uppmaningar (meningar med imperativ).
Här är ett exempel på en dialog som min elev har skrivit. En person pratar med sin mamma:

– Hur mår du min mamma?
– Jag mår bra och hur mår du?
– Bra! Vad gör du?
– Jag är hemma nu! – Idag gick jag ut med pappa för att handla.
– Bra
– Vad har du för dig?
– Jag är hemma och tittar på TV.
– Bra. Ta hand om dig.
​- Och du också.

Några av mina elever hade inte hört uttrycket ”ta hand om dig”. Vi använder det ganska ofta när vi säger hejdå. Jag föreslog meningen ”vad har du för dig?” som betyder ‘vad gör du?’. Sen kan man diskutera hur man säger på olika språk. Jag tror att man säger ”min mamma” (oumi) på arabiska som är elevens språk. På svenska är det vanligare (mer idiomatiskt) att säga ”hur mår du mamma?”. Sådan är intressant och nyttigt att diskutera.

Testa att skriv en dialog du också 😃

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s