En artikel på gång |Om skrivandets glädje och vedermöda

Att skriva är både roligt och jobbigt

Jag har börjat skriva på en text. Det ska bli en artikel till en tidskrift. Jag ska berätta mer när den är färdig. Jag skriver inte långa texter så ofta nuförtiden. Jag skrev mycket på universitetet. Men nu blir det bara korta texter till jobbet och bloggen här. Jag tycker det är kul. Men det är alltid lite jobbigt också.

Jag bara började skriva. Jag vet ungefär vad jag vill säga. Men jag tror kanske att jag har gjort ett misstag. Jag kanske började skriva för fort. Det är bra att börja med att brainstorma, att skriva ner alla idéer man kan. Det kan vara bra att tänka på alla möjligheter innan man bestämmer vad som är viktigast i texten. Jag har brainstormat en del genom att bara gå och tänka på texten. Så det kanske är okej. Men jag har inte gjort någon plan för texten.

Det är bra att göra en skiss, disposition eller tankekarta (mindmap) innan man skriver. Om man börjar skriva texten från början är det lätt att fastna i ett spår. Ibland upptäcker man att det man vill säga inte passar i den text man har börjat skriva. Då är det svårt och jobbigt att börja om. Jag vet inte om det är så för mig nu. Jag ska skriva mellan en och två A4-sidor på dator (5-7000 tecken). Jag har nästan gjort det nu. Jag måste låta texten vila nu. Sen kan jag titta på den igen och se om jag tycker det är tillräckligt bra. Jag hoppas det.

Berätta gärna hur du brukar göra när du skriver.

Annons

4 kommentarer på “En artikel på gång |Om skrivandets glädje och vedermöda

 1. Att skriva är både roligt och jobbigt jag samtycka till.
  Jag jobbar som författare så jag kan förstå dina tankar väldigt bra.
  Jag jobbar också som lärare för vuxna som vill lära sig att skriva för att blir författare.
  Enligt vad min erfarenhet visar är det viktigt att låta texten vila och titta på den igen efter flera dagar.
  Dina inlägg är mer än tillräcklig bra 👍
  Jag skriver korta texter utan plan.
  Långa texter och böcker planerar jag grundligt.
  Det var allt för idag. Ha det bra!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s