Att skriva om | Så här skrev jag en artikel

Att skriva och skriva om | Så här skrev jag en artikel

Jag vill berätta lite om en artikel jag har skrivit. Jag skrev om texten tre gånger. Om du vill kan du läsa den färdiga texten och de två andra versionerna här.

Jag skrev tidigare i år om att jag skulle skriva en artikel. Nu är artikeln publicerad i tidningen Lisetten. Det är en tidning som handlar om svenska som andraspråk. Den ges ut av en förening som heter LiSA. Lina Pilo är ordförande i föreningen och med i Träna svenska. Hon frågade om jag ville skriva något om Träna svenska. Det ville jag 🙂.
Du kan läsa den färdiga artikeln här

Att bli sig själv på svenska

Jag skrev tre versioner av texten. Det här är första versionen: Version 1Som ni ser är texten inte färdig och ganska annorlunda från den första versionen.

Jag kände mig inte nöjd så jag började om och skrev texten en gång till, från början till slut. Då blev det så här: Version 2. Här har jag den första titeln ”Det informellas kraft” som jag sen tyckte blev för otydlig. Den här versionen skickade jag till Lina Pilo som också är redaktör för Lisetten. Jag frågade om hon hade några tips. Kanske kunde artikeln bli tydligare. Jag kände att den saknade en tydlig ”röd tråd” eller en ”spets” som jag skrev till Lina. Hon svarade så här:

Om jag skulle tipsa om lite spets så skulle det vara att du skulle kunna driva en tydligare tes kring vad detta informella är/står för och varför just det är viktigt ur ett demokratiskt språkligt perspektiv. När jag säger detta menar jag på en enkel nivå av justering, så som ett tillägg av någon textrad i början och på slutet för att skapa en cirkelkomposition eller dylikt. Inga stora ingrepp alltså.

Det kan ju vara bra att veta att nästan alla böcker och artiklar man läser har en redaktör. Texten skapas tillsammans med minst en person som ger tips och feedback. Det är väldigt lätt att missa saker om inte någon annan läser texten åt en.

Det är bra att tänka på samma sätt när du tränar på att skriva texter i skolan. Du skriver en första version. Du får feedback av läraren. Du försöker rätta och förbättra din text. Du får mer feedback. Man kan skriva om en text många gånger innan man är nöjd. Tränar du ett nytt språk är det också viktigt att försöka förbättra språket i din text.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s