Läsa för sina barn

ett ”tips” från mina föräldrar

Mina föräldrar gjorde en fin sak när jag och min bror var barn. De läste ofta högt för oss. Vi hade nästan alltid en högläsningsbok på gång som hela familjen lyssnade till.

När vi var yngre läste vi barn- och ungdomsböcker. Det var Astrid Lindgrens böcker. Jag minns att vi läste Roald Dahl, till exempel Häxorna. Vi läste också flera böcker av den svenska författaren Peter Pohl. Hans böcker är fina men ofta hemska. Det fanns mycket att diskutera.

Jag tror vi fortsatte läsa högt tillsammans tills jag var cirka 15 år. När vi blev större läste vi vuxenböcker. Eftersom mamma är från Finland läste vi flera böcker av Väinö Linna som skriver om Finlands historia, till exempel Okänd soldat som handlar om det finska fortsättningskriget. Ett annat starkt minne är På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque.

Ett speciellt fint minne är från en paddelsemester. Det blåste jättemycket. Vi låg i ett vindskydd ett helt dygn och väntade på att det skulle sluta blåsa. Då läste pappa en hel bok för oss. Jag har tyvärr glömt vilken bok det var. Men det var en trygg känsla att lyssna på pappas röst medan vinden ven utanför vindskyddet.

Annons

En kommentar på “Läsa för sina barn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s