Träna att prata #1

– träna hela meningar och fraser

Jag har sagt och skrivit detta förut. Men jag säger det igen 🙂. Jag tror det är bra att lära sig fraser och meningar utantill. Utantill betyder att du kan dem automatiskt utan att behöva tänka. Lär dig sådant du kan använda mycket.  Det är så vi börjar lära oss ett språk.

Som nybörjare

Lär dig enkla hälsningar och frågor. Lär dig dem perfekt. Om du hjälper nybörjare kan du uppmuntra dem att träna mycket på grunderna. Enkla meningar som

 • Hur är läget?
 • Det är bra.
 • Kan du hjälpa mig?
 • Ha det så bra!

När du kan lite mer

Bygg upp bra meningar steg för steg. Det är bra att kunna säga många saker i vardagen utan att tänka. Svenskar blir mer imponerade om du säger många saker rätt. Du känner dig bättre och säkrare. Du kan använda din energi till att tänka på nya saker du vill säga. Några exempel på lite svårare meningar som är vanliga:

 • Skulle du kunna visa mig läxan?
 • Jag behöver gå lite tidigare idag.
 • Är det okej om jag använder lexikon?
 • Jag vill gärna arbeta med att att laga mat.

Du kan säga de här sakerna med enkel och delvis fel svenska. Folk kommer att förstå. Men du tjänar på att lära dig att säga det helt rätt. Det känns bättre för både den som lyssnar och för dig själv. Ta det steg för steg. Gör du många rätt kommer folk lättare acceptera att du gör fel också.

När du börjar nå en hög nivå

Jag tror det är bra att fortsätta lära sig hela fraser. Lek. Testa. Uppmärksamma när det blir rätt och när det blir fel. Det är nu det roliga börjar. Några förslag:

 • Jag tycker faktiskt att det är en riktigt bra idé.
 • Jag har aldrig tänkt på det på det sättet.
 • Är du seriös eller skämtar du?

Ofta kanske det är bättre att lära sig en del av en mening och sen pröva att göra färdigt den i olika situationer på ett passande sätt.

 • Dessutom skulle jag vilja tillägga att…
 • Om jag får säga vad jag tycker så…
 • Det är ju fullständigt befängt att… (formellt och lite gammaldags men kul)

Formellt och informellt

Mitt tips är alltid att först försöka prata vardagligt, enkelt och informellt. I väldigt många situationer är det bättre att använda enkla ord och vardagsspråk. Självklart ska du lära dig att vara artig och korrekt i sådana situationer du behöver det. Men svåra ord och formellt språk blir ofta högtidligt och låter konstigt.

Dock ska man självklart leka med formellt språk också. När du har en grund i språket och kan kommunicera i vardagen är det förstås roligt att kunna mer avancerat språk. Glöm inte att hela tiden träna på att prata idiomatiskt i vardagen också. Jag tror att man vinner mycket på att prata ganska mycket som svenskar gör i vanliga situationer. Det skapar avslappning och en känsla av närhet.

Det här är ett sätt att tänka och träna. Det finns många sätt att träna att prata. Hur tränar du?

Här är en video där jag pratar lite om att träna fraser och meningar:

 

Annons

6 kommentarer på “Träna att prata #1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s