En fika med Josefin

Jag åt lunch och fikade med Josefin idag. Vi har lärt känna varandra i Träna svenska. Vi jobbar båda som lärare. Vi har också studerat lite arabiska tillsammans och hon har ungefär samma musiksmak som jag. Men vi har inte umgåtts så mycket.

Vi pratade om många olika saker. Om att vara lärare. Om att få kontakt med nya människor. Om politik, musik och om att resa. Det är kul att lära känna nya människor.

Vi pratade om det också. Hur det funkar att få kontakt med människor. Speciellt när man är ny i ett land. Jag har aldrig bott utomlands men Josefin har bott i Frankrike. Hon säger att det tar 2 år att skaffa sig ett liv i en ny stad. För vissa personer tar det säkert längre tid.

Jag funderar ju mycket på det. Hur fler människor kan få chans att mötas. Det är mycket lättare att bryta isen och få kontakt när man har mycket gemensamt. Men det borde finnas många som vill träffa människor som de inte har så mycket gemensamt med. Det är också intressant. Jag diskuterar gärna det med fler personer. Hur kan vi göra så att fler möts och pratar med varandra? Skriv gärna vad du tänker i en kommentar!

***

Här kan du läsa min text om Josefins band Sju svåra år på min musikblogg

Annons

5 kommentarer på “En fika med Josefin

 1. Jag vågar inte prata med mina kollegor för att inte göra bort mig .Ibland jag kan häger med dem och tala lite meningar men jag gillar att lyssna till dem , lite tråkig men jag kämpar varje dag att tala, fika,…

  Gilla

 2. Hej Kalle!

  Tack för din fina blogg!

  Jag brukar gå på språkcaféerna och språkkurserna på Biskopsgårdens bibliotek. För mig är det ett jättebra sätt att lära känna nya jättefina människor som jag aldrig hade träffat annars. Samtidigt får jag lära mig nya språk, alldeles gratis. Svenska språkcaféer finns ju som tur är på många bibliotek och på många andra ställen. En del bibliotek har engelska språkcaféer också.
  På Biskopsgårdens bibliotek finns både svenska, svenska med baby och engelska, och på lördagar finns det även kostnadsfria kurser i svenska-arabiska och svenska-somaliska. Jag älskar lördagar för då är jag på biblioteket och lär mig nya språk och fikar och umgås med nya vänner från hela världen.

  Det som är härligt med språkkurserna på bibblan är att de är kravlösa. Jag går dit för att det är så kul. Under veckan försöker jag prova det jag lär mig på arabiska och somaliska genom att börja prata med någon arabisktalande eller somalisktalande på bussen eller spårvagnen. Jag blir så glad varje gång jag gör mig förstådd och själv lyckas förstå! Det krävs lite mod, kanske gör jag bort mig, men det är det värt. De flesta uppskattar att någon vill lära sig deras språk. Och jag förstår samtidigt vilka enastående prestationer alla gör som kämpar för att lära sig svenska.

  Ett annat trevligt sätt för mig att kära känna nya människor och vara social är stadsodling. Jag är med i Odlarföreningen i Biskopsgården där människor från hela världen odlar ihop, både glada amatörer och proffs. Många boende kommer förbi för att njuta av grönskan och det blir många fina pratstunder med både barn och vuxna. Vi får mycket fin hjälp av barnen i bostadsområdet också. Många av barnen håller också på att lära sig svenska parallellt med sitt modersmål och med odlarna får de konkret uppleva nya ord som daggmask, kratta, gräva, rensa, så och vattna. Vi växer tillsammans!

  Ha det gott i vårsolen!
  Hälsningar Randi

  Gillad av 1 person

  1. Tack själv för ett utförligt svar. Jag får lust att publicera detta som ett självständigt blogginlägg. Det var både trevligt att läsa och bra tips. Skulle det vara okej? Du blir gästbloggare i så fall 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s