Läslust #4 – Att tänka på ett ord

tänk på intressanta ord

Jag skrev lite om Katarina Frostenson häromdagen. Om du läste dikten såg du att hon använder ganska svårt språk. Men ibland räcker det att läsa en eller några meningar. Idag läste jag det här

det underliga ordet luftlagren
en form i osynligheten

Jag tänker på ordet luftlagren. Men låt oss titta på orden så vi förstår meningarna. Klicka gärna på länkarna för att se exempel.

  • underlig = konstig, speciell, inte normal
  • lager = skikt / delar som ligger på varandra. En tårta kan ha många lager. Jorden ligger i flera lager. Ordet böjs: ett lager – lagret – lager – lagren.
  • form = till exempel cirkel, fyrkant, triangel, oval
  • luftlager = luft + lager, att luften är delad i olika skikt. Se bilden.
  • osynlighet = att du inte kan se en sak, att en sak är osynlig

Vad är då Frostensons tanke? Jo. Luft verkar ju vara en sak utan form. All luft är samma. Hur kan något som vi inte kan se ha en form? Luft har ingen färg och ingen smak. Men vi kan dela den i lager. Det är lite konstigt. Lite underligt. Det är en intressant tanke.

Att läsa kan vara att titta noga på ord. Att tänka på ord. Vi lyfter upp ordet luftlager. Vi tittar på det. Vi tänker på det. Vi får en närmare relation till det ordet. Vi kanske får nya tankar och bilder. Poesi fungerar ofta så. Ett ord ger oss bilder. Och de bilderna ger oss nya bilder. Alla ord och texter kan fungera så. Vi behöver bara leta efter intressanta ord. Tänka på orden och vad de betyder. Då blir det också roligare att läsa.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s