Ta en tupplur | Ord och uttryck för att sova lite

Jag tog en liten lur

Jag var nere en sväng på stan i förmiddags. När jag var nästan hemma började det ösregna. Jag åt lunch och sen tänkte jag läsa. Jag lade mig i sängen med en bok och en kopp kaffe bredvid mig. Men jag kände mig sömning. Ögonlocken kändes tunga. Jag somnade till.

Det finns olika uttryck för att sova en stund på dagen. Jag kan säga:

  • Jag tog en liten lur.
  • Jag tog en tupplur.
  • Jag tog en liten nap.
  • Jag tog en powernap.

Jag vet faktiskt inte varför det kallas tupplur. Här kan du läsa två möjliga förklaringar. Ordet nap är engelska för lur men vi använder det på svenska också och uttalar det ungefär som på engelska. En ”powernap” är när du somnar en kort stund för att få ny energi.

Du kan också höra folk säga olika saker om de ska lägga sig ner och vila en stund. Man till exmpel säga ”jag ska lägga mig och blunda en stund”. Folk använder säkert olika uttryck. Lyssna på hur folk pratar eller fråga dem.

Nu känner jag mig piggare. Jag vet inte om jag ska försöka läsa lite mer. Eller kanske gå ut. Jag tror att det har slutat regna. Men det ser inte lika varmt ut som innan. Jag får se.

Tycker du om att sova en stund på dagen?

Annons

2 kommentarer på “Ta en tupplur | Ord och uttryck för att sova lite

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s