Vad är grejen med ordet ”grej” | Ord och uttryck

Några uttryck med ordet grej

Grej är en synonym för sak men det används också i några uttryck.

1) Det är min grej = det passar mig / jag tycker om det / det intresserar mig, eller motsatsen om du säger: det är inte min grej.

2) Vad är grejen med det? = Vad är meningen med det? / Vad är speciellt med det? / Vad är poängen med det? Du kan också säga ”jag fattar inte grejen” och då menar du att du inte förstår meningen eller vad som är speciellt med en viss sak. ”

3) Grejen är…” kan du säga istället för ”meningen är…” eller ”poängen är…”. Och slutligen ”det är (ju) det som är grejen” om du vill betona att något är meningen.

***

Du kan inte alltid byta ut ”grej” mot ”sak”. I uttrycket ”grejen är” blir meningen ungefär samma om du säger ”saken är den att…” = det viktiga är / meningen är.

Men ”det är inte min grej” och ”det är inte min sak” har helt olika mening. Det senare betyder ungefär att det inte är mitt problem/mitt ansvar.

Jag hoppas att ni fattar grejen 😉

Annons

5 kommentarer på “Vad är grejen med ordet ”grej” | Ord och uttryck

  1. Jag tyckte verkligen om det här inlägget. Sådana nyanser i språket går inte att lära sig på egen hand, eller det är väldigt svårt i alla fall. Tack så jättemycket för dina nyttiga inlägg.
    -Masood

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s