Min granne är valförrättare

Ta emot valsedlar och räkna röster

Jag brukar springa med min granne. Det är trevligt. Vi brukar prata om olika saker. Igår berättade han att han jobbar som valförrättare på valdagen.

Jag har inte tänkt så mycket på hur valet fungerar praktiskt. Min granne är ordförande på en vallokal i en skola. Det finns också en vice ordförande. De två är tillsammans ansvariga för att allting går rätt till.

De kontrollerar valsedlarna och tar emot rösterna. På kvällen räknar de alla rösterna och lämnar sedan valsedlarna på valkansliet (ett större kontor).

Min granne sade att han tycker det är roligt. Alla valförrättare får också ersättning för sitt arbete. Eftersom han jobbar på valdagen förtidsröstar han. Själv brukar jag rösta på själva valdagen. Jag tycker det är en trevlig tradition.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s