Två grejer med att lära sig ett språk | Snackade med en kompis

Två psykologiska grejer med att lära sig ett språk

Jag träffade min kompis Sharif igår. Vi jobbade ihop på Sfi för några år sedan. Han hjälpte mig när jag började lära mig somaliska.

Vi pratade om att lära sig ett språk. Om psykologiska hinder. Sharif berättade att han känner sig mer avslappnad att prata svenska jämfört med för några år sedan.

Jag känner att det finns två saker som hindrar mig att försöka prata med människor:

1) Jag vill kunna prata som jag gör på svenska. Men jag måste prata mycket enklare. Jag kan inte lika många ord. Jag tänker på ett speciellt uttryck på svenska men måste välja ett mer allmänt ord på somaliska. Jag måste svälja stoltheten och bara försöka kommunicera. Det är ganska vanligt att jag stoppar mig själv istället och slutar försöka.

2) Det andra är att jag tycker det är jättejobbigt att inte förstå. Men jag tänker att jag måste acceptera det och fortsätta prata ändå. Man kan inte fråga vad betyder det och vad sa du hela tiden. Jag måste göra som mina elever gör. Låtsas att jag förstår och fortsätta samtalet 😁.

Sharif kände igen sig. Det som var kul var att han tyckte min somaliska har blivit bättre. Han pratade också om att det är lätt att fokusera för mycket på målet. Han sade: ”Det är sådant som coacher pratar om. Man glömmer processen och det som händer här och nu. Man blir stressad för man tänker bara på sen, när språket är perfekt.”

Jag håller med honom. Men jag glömmer det hela tiden själv. Det finns massa roliga möten och samtal på vägen, även om man pratar fel och inte förstår allt.

Det är vägen som är mödan värd

säger Karin Boye. Det stämmer bra när man pratar om att lära sig ett nytt språk också.

Annons

4 kommentarer på “Två grejer med att lära sig ett språk | Snackade med en kompis

 1. Tack för ditt svar. Eftersom jag gillar att lära mig nya språk trivs jag ofta med att lära mig svenska. Dessutom tycker jag att svenska är ett vackert språk. Jag tycker att du är en utmärkt lärare för du försöker sätta dig i dina elevers skor genom att samtidigt lära dig ett nytt språk. Bra jobbat.

  Gilla

 2. Jag tyckte verkligen om inlägget. Jag känner igen mig också. Jag vill bara säga att det är lite skillnad mellan att lära sig ett nytt språk som invandrare och att lära sig ett nytt språk som hobby. För invandrare är språket vägen till ett bättre socioekonomiskt liv och en högre klass i samhället. Detta medför att språkinlärningen ibland kan kännas plågsamt.Tyvärr.
  -Masood

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller helt med dig och jag funderade på om jag skulle skriva det också men jag ville inte att inlägget skulle bli för långt. Det är förstås mycket mer stressande att lära sig ett språk om det är viktigt för hela ens liv. Jag försöker använda mina erfarenheter för att få lite bättre förståelse för hur det kan vara när till exempel mina elever är rädda för att prata eller ser osäkra och stressade ut när de inte förstår. Vissa saker är lika för oss och andra saker är helt olika. Tack för din kommentar. Hoppas du inte tycker att språkinlärningen är plågsam hela tiden. Det var förresten därför jag nämnde Sharifs erfarenheter. Han verkade tycka det var mer plågsamt för några år sen men nu lät det som han kände sig mer bekväm. Det är en lång process. Hursomhelst verkar du ha lärt dig mycket. Hatten av för dina ansträngningar 🙂

   Gilla

   1. Tack för ditt svar. Eftersom jag gillar att lära mig nya språk trivs jag ofta med att lära mig svenska. Dessutom tycker jag att svenska är ett vackert språk. Jag tycker att du är en utmärkt lärare för du försöker sätta dig i dina elevers skor genom att samtidigt lära dig ett nytt språk. Bra jobbat.
    -Masood

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s