Leif ”Loket” Olsson, Bingolotto och några uttryck.

Vad säger Leif ”Loket” Olsson i Bingolotto?

Leif ”Loket” Olsson eller bara Loket var under lång tid programledare för det populära programmet BingoLotto. Folk spelar bingo hemma framför TV:n. De som vinner kan ringa till programmet. Har de tur kan de vinna mycket pengar och fina saker.

I det här klippet pratar Loket med en liten pojke. Loket vill prata med mamman men hon är inte hemma och pappan sitter på toaletten. Det blir ganska roligt. Pojken berättar också att han har varit hemma och sjuk hela dagen.

Lyssna på klippet. Under filmen väljer jag några fraser och uttryck som de säger. Jag tror att det är ganska svårt. Fråga gärna om du inte förstår.

 • ”Ska vi se” (0:21) – Det betyder ungefär ‘nu ska vi se vad som händer’. (0:21)
 • ”Kan du hämta, ropa på henne” (0:40) – Att ropa på någon är att be den personen komma.
 • ”Han är på toa” (1:06) – Kort för att säga att han här på toaletten.
 • ”Du hör inte vem det är va?” (1:19) – Ett annat sätt att fråga: ”Hör du vem det är?” Pojken tror att det är hans morfar som ringer.
 • ”Har du aldrig tittat på BingoLotto någon gång” (1:40) – Ett annat sätt att fråga: ”Har du tittat på Bingolotto.
 • ”Där är Bingo-Berra med, vet du” (1:44) – Bingo-Berra är ett smeknamn på Loket. ”Vet du” fungerar ungefär som ordet ”ju”. Det är svårt att förklara men betyder ungefär att han tror att pojken egentligen vet vem Bingo-Berra är.
 • ”Vad är det han heter” (1:54) – Samma som ”Vad heter han?”
 • ”Du förstår att, det är jag som ringer till dig” (2:06) – ”Du förstår att…” betyder egentligen ingenting. Det signalerar att det kommer ny information.
 • ”(det) var ju synd att hon inte var hemma” (2:12) – Vad tråkigt att mamma inte är hemma.
 • ”Var är hon någonstans?” (2:13) – Var är hon? Någonstans är bara något vi lägger till precis som vi lägger till ”någon gång” när vi pratar om tid.
 • ”Inte någonting” (2:34) – Samma som ”ingenting” eller ”inte alls”. Loket undrar om pojken bara har varit inomhus hela dagen.
 • ”Har du inte varit på lekis eller dagis eller något?” (2:37) – lekis = lekskola, dagis = förskola, eller något = eller något annat… Det är bara utfyllnad när vi pratar.
 • ”Vad var det med dig då” (2:47) – Hur var du sjuk? Vilken sjukdom hade du?

Oj. Det blev mycket. Jag hoppas att det går att förstå min förklaringar. Fråga gärna annars. Meningen är att du ska få en chans att höra mer vad folk säger när de pratar. Talspråk är svårt.

Annons

2 kommentarer på “Leif ”Loket” Olsson, Bingolotto och några uttryck.

 1. Klippet var väldigt underhållande. Jag har en fråga,fast det handlar inte om klippet utan ordet oj som du använt i inlägget. Det känns som att du har använt ordet oj för att visa att du blev överraskad. Är det sant? En generell fråga: finns det någon lista som beskriver vilka känslor går ihop med vilka interjektioner på svenska?
  -Masood

  Gillad av 1 person

  1. Jag har inte sett någon sådan lista men jag ska kolla. Påminn mig gärna.
   Du har helt rätt. Jag tänkte att jag skulle skriva några uttryck och så blev det en massa. Så jag blev lite förvånad.
   Oj eller hoppsan passar i det sammanhanget.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s