Angereds bokmässa.

Ny bokmässa i Angered vill lyfta fram författare från förorten

Jag var på bokmässa i Angered. Angered ligger i nordöstra Göteborg. Man brukar kalla områden som Angered, Biskopsgården och Hammarkullen för förorter. Det finns liknande förorter i alla de stora svenska städerna. Människorna som bor i de här områdena kallar det ofta för ”orten”. Väldigt många som bor i de här förorterna är invandrare eller har invandrarbakgrund. Många tycker att bilden av förorten är alldeles för negativ. Tidningar och tv berättar bara om när det är problem. Det var en fråga som diskuterades på mässan.

Alexandra Pascalidou

Bokmässan i Angered vill lyfta fram författare och poeter från Göteborgs förorter. De vill också diskutera fördomar och stereotypa bilder. Dels var det författare som pratade. Dels var det många olika bokförlag, skrivkurser, bibliotek och mycket annat som visade sina böcker och aktiviteter.

När jag kom pratade Alexandra Pascalidou om sin nya bok Mammorna. Den handlar om mammor som bor i olika förorter i Sverige. Alexandra menar att deras röster och berättelser får alldeles för lite plats i media.

Panelsamtal

Sedan var det ett panelsamtal. Alexandra Pascadilou ledde samtalet Det var tre författare med invandrarbakgrund som pratade: Nabila Abdul Fattah, Zhiwar Rashid och José Romero. De pratade om många olika ämnen. De pratade bland annat om att skriva på svenska och andra språk. Zhiwar skriver även på kurdiska och José på spanska.

Nabila kommer från Hammarkullen i Göteborg och har även gjort hip hop tidigare. Hon sade att hon önskade sig normaliserande berättelser från förorten, där det inte är något speciellt eller konstigt att handlingen utspelar sig i Hammarkullen eller att huvudpersonen till exempel är en flicka med hijab.

Zhiwar har precis avslutat den fina författarskolan på Biskops-Arnö. Han pratade om att han alltid är politisk när han skriver. Det måste man när man är icke-vit (alltså inte ser ut som en majoritetssvensk) menade han. Han nämnde Yasar Kemal som en av sina förebilder. Det var lite roligt eftersom min pappa läste Kemal för mig när jag var liten.

José Romero är en av de som arrangerat mässan, berättade min kompis Josefin, som jag var där med. Han skriver poesi på spanska. Han tycker inte att han kan uttrycka känslor på samma sätt på  svenska. Han berättade också att han håller på att skriva en bok om lastbilschaufförrer från Latinamerika som köper och säljer lastbilar.

Efter panelsamtalet tittade jag på utställningen. Jag började prata med en somalisk man som sålde somaliska böcker. Snart kom det fler personer och dessutom en svensk-amerikan som också lär sig somaliska precis som jag. Det blev en rolig blandning av samtal på somaliska, svenska och engelska. Jag köpte en barnbok och en bok för vuxna på somaliska. Hoppas jag kan förstå lite 😁.

Sen träffade jag en av mina sfi-elever som var där med sina barn. Jag träffade också två elever från Angeredsgymnasiet. Jag jobbade där för knappt två år sedan. Det var en trevlig dag. Jag fick också med mig många intressanta tankar från panelsamtalet.

***

Imorgon är det en tävling i poesi i Angered. Den heter Ortens bästa poet. Du kan läsa mer här. Här är en film som gjordes innan Ortens bästa poet 2017.

Annons

3 kommentarer på “Angereds bokmässa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s