Vi kan det här nu. | Ord och uttryck

Vi kan det här nu = Något är tråkigt

Jag pratade med min chef. Han berättade att han har rest mellan Göteborg och Stockholm många gånger. Han sade att det blir tråkigt. Han sade: Man känner att nu kan jag det här. Vad betyder det? Nu kan jag det här.

1) Jag kan det här kan förstås betyda att man kan någonting. Vi tränar på grammatik. Vi är färdiga. Nu kan vi det här.

2) Men det kan också betyda att något är tråkigt. Det är dags att göra något nytt. Det räcker.

Om jag sitter med min bror på ett kafé eller en bar till exempel. Vi har suttit på samma ställe ganska länge. Jag frågar om vi ska gå vidare. Ska vi gå till ett annat ställe. Då kan han svara: ja, nu kan vi det här. Eller jag kan fråga: ”Vad säger du? Vi kan det här nu, eller hur?”

Tanke: Det här är inte jätteviktigt att kunna. Men det är intressant. Det visar hur vi kan använda ett vanligt verb, ett vanligt uttryck på ett nytt sätt. Vi är kreativa med språk. Vi hittar på nya uttryck. Det är roligt. Men det är lite jobbigt för den som ska lära sig. Det bästa man kan göra är att vara beredd. När man inte förstår kanske personen använder orden i ett uttryck.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s