Svenska som andraspåk – ett ämne och ett forskningsområde

Vad är svenska som andraspråk? – Jag är på konferensen Symposium 2018

Igår berättade jag att jag ska gå på en konferens. Konferensen handlar om svenska som andraspråk. Det är alltså lärare, skolledare och forskare från universitetet som träffas för att lära sig mer och diskutera. Svenska som andraspråk kan förkortas sva.

Sva är ett forskningsområde. Pratar man om alla språk kan man till exempel säga andraspråksinlärning (att lära sig ett andraspråk). Eller andraspråksundervisning (att undervisa om ett andraspråk). Det finns många som forskar om hur man lär sig ett nytt språk i ett nytt land. Vilka problem finns? Hur lång tid tar det? Hur brukar språket utvecklas för en person? Vilka saker hjälper en person att lära sig? Vilka saker hindrar en person att lära sig? Hur kan läraren undervisa på bästa sätt för att hjälpa eleverna? Sådana frågor kan forskningen handla om.

När man blir sva-lärare eller sfi-lärare studerar man svenska som andraspråk på universitetet. På universitetet finns forskare som forskar och skriver om svenska som andraspråk. De är ofta lärare för dem som ska bli lärare också. Det här är ett område som växer. Vi behöver mer kunskap. Jag tror att intresset för de här frågorna ökar. Både lärare och folk i allmänhet vill förstå det här bättre.

Just nu lyssnar jag på läraren och forskaren Qarin Franker.

Annons

En kommentar på “Svenska som andraspåk – ett ämne och ett forskningsområde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s