Prata om resor – ett vanligt ämne

Berätta om resor – Att prata med folk

Förbered dig på situationer. Det är ett bra tips. Det finns vanliga ämnen som folk ofta pratar om. Träna på vanliga ord och meningar du kan använda. Så får du chansen att känna dig duktig ofta.

Ett exempel: jag reste till Stockholm i helgen. Ett samtal på jobbet kan bli:

– Vad har du gjort i helgen?

– Jag var i Stockholm.

– Vad kul! Vad gjorde du där?

Träna på att berätta vad du har gjort. Då behöver du vanliga ord och uttryck. Förbered dig. Det känns bra att kunna svara direkt. Det ger dig en bättre känsla än om du måste leta efter ord och har svårt att uttrycka dig. Är det svårt. Berätta bara lite men med bra meningar. Om du inte har någon att prata med. Skriv några meningar. Berätta på papper.

En vanlig sak är att berätta vem du träffade. Till exempel

– Jag träffade min kompis…

– Vi var hemma hos…

– Min mans bror gifte sig…

Att berätta om personer på rätt sätt är lite svårt ibland. Det är bra att förbereda. (Och det är viktigt på t ex sfi också 😉)

En annan vanlig fråga är ”Var bodde du?” eller ”Var var du?”. Tänk efter lite på resan. Vad heter stadsdelen du besöker? Bor du i centrum eller utanför staden? Besöker du några speciella platser? Hur uttalas dem?

Personer har relationer till platser. Man blir glad av att höra att du var i Gamla stan i Stockholm eller på Avenyn i Göteborg. Berättar du var du var och vad du såg kan vi fråga mer. Eller kanske berätta något själv.

– Vi promenerade på Avenyn.

– Aha, såg du det där lilla caféet uppe vid Götaplatsen. Viktors kaffe.

– Nä.

– Kolla in det nästa gång. Det är jättemysigt.

Att berätta om en resa, liten eller stor, ger dig chansen att träna många delar av svenska språket. Berätta om personer och platser. Använd tid på rätt sätt.

Ta chansen och träna lite här 🙂. Berätta om en resa eller plats du har besökt.

4 kommentarer på “Prata om resor – ett vanligt ämne

  1. Vi, min fru och jag, var i Stockholm i lördags. Min fru använder en app som heter Meet up (om jag minns rätt). En träff hade organiserats av Meet up och folk skulle träffas på ett café i Stockholm. Vi var med också. Jag fick prata med en kille och hans syster från Marocko, en tjej från Tyskland och en annan tjej från Vietnam. Det var roligt att träffa människor från andra länder. Vi pratade förstås på engelska. De flesta hade varit i Sverige i högst ett år. Efter träffen fick vi gå till en iransk restaurang i närheten och där åt vi lunch. I slutet blev det en lång promenad i Stockholm. Det var en vacker höstdag.

    -Masood A.

    Gillad av 1 person

  2. Jag har inte berättat fortfarande om min resa till Göteborg… det gick så snabbt och jag hade så mycket att göra när jag kom tillbaka att jag har inte haft tid även att tänka på den. Tack så mycket för tipsen!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s