Att avsluta samtal – 2 exempel

Hur avslutar man ett samtal?

Jag pratade med en engelsk elev på telefon. Det var för några veckor sedan. Han skulle avbryta sin kurs. Vi pratade en stund. Sedan var det dags att sluta. Jag insåg att jag inte vet hur man avlslutar ett samtal på engelska. Inte på ett avslappnat och informellt sätt i alla fall. Det gjorde ingenting. Men kag kände mig lite stel.

Igår träffade jag en gammal kurskompis som också är lärare. Det var alltså måndag och klockan var sex. Måndagkväll. Båda är trötta. Vi hälsade. Han frågade lite om konferensen i Stockholm. Båda kände nog att vi var lite för trötta. Vi orkade egentligen inte prata mer. Så han sade ungefär:

Okej… men lycka till med din fortsatta vardag.

Eller kanske: Okej, då fortsätter vi med vår vardag.

Det var fint. För han gjorde ett litet skämt av att vi inte orkar prata. Det är måndag… Vi pratar mer en annan gång.

Jag vet inte hur det är i andra kulturer. Men i Sverige tror jag generellt att det är viktigt att läsa av den andre. Vill personen prata eller inte? Och sen också att signalera att man är medveten om den andras integritet. I exemplet med min kompis lyckades han göra både och på ett skämtsamt sätt.

Vad var poängen med detta. Jag tänler att set finns två utmaningar. Dels kan språket brista. Som när jag pratade med engelsmannen på telefon. Jag vet inte vilka fraser jag ska använda.

Men ibland är utmaningen mer social eller kulturell. Hur tar man kontakt? Hur vet man om den andra vill prata? Vad betyder det om personen avslutar samtalet fort, som min kompis gjorde.

Det är intressant och jag tror det är bra att diskutera.

Berätta gärna vad du tycker om detta!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s