En app för utländska läkare -Seminarium om vuxenutbildning

Utveckling av en app för utländska läkare – Ett seminarium om vuxenutbildning på Göteborgs universitet

Det finns mycket forskning och projekt om att lära sig svenska. Och forskning om hur samhället kan hjälpa invandrare att komma in i samhället. Idag var jag på ett seminarium. Det var flera forskare som pratade. Det handlade bland annat om social inkludering (det är ungefär samma sak som integration). Det handlade också om sfi. Jag tänkte berätta lite om ett intressant projekt. Det var Nataliya Berbyuk Lindström som berättade om ett projekt. Hon är med och utvecklar en app som ska hjälpa utländska läkare att lära sig yrkesspråk men även kommunicera med patienter och kollegor.

20181210_155219

De samarbetar med utländska läkare som håller på att lära sig svenska . De samarbetar också med utbildningar. Nataliya hade mycket intressant att säga. Hon pratade om att läkarna hade svårt att

  • prata enkelt så att patienterna förstår. De kan de medicinska orden men inte de vanliga orden vanliga människor använder.
  • skoja med patienterna och småprata för att skapa bättre stämning.
  • prata med kollegor på rasterna och komma med i gänget.

Hon pratade också om att svenskar ber om hjälp på ett sätt som kan vara svårt att förstå. Några läkare tycker vidare att det är svårt att prata direkt med patienter om svåra besked. I vissa kulturer pratar man med familjen som berättar för patienten. Hon sade också att vissa läkare inte var vana vid att förklara varför något skulle göras för sjuksköterskor. I vissa länder är skillnaden i status mellan läkare och sjuksköterskor större. Och så vidare. Det är komplext att både lära sig ett nytt språk och förstå en ny kultur.

Jag hoppas att deras app blir lyckad. De har släppt en första testversion men den andra versionen ska komma nästa år. Den ska vara gratis.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s