Slang på sociala medier | Ord och uttryck

Några slangord för att störa och förstöra på sociala medier

Det finns mycket slang som är speciell för sociala medier. Sociala medier är till exempel facebook, twitter, instagram och snapchat. Det finns många slangord som sagt. Det är svårt att hänga med. Jag kan verkligen inte allt. Men här tänker jag ta upp några ord om trådar.

En tråd är ett inlägg och alla kommentarer på till exempel fb (förkortning för facebook). Den som börjar tråden kallas trådstartare (ts). Trådstartaren har ofta en fråga eller ett speciellt ämne för sin tråd.

På sociala medier finns det personer som bara vill störa och skapa konflikt. De vill förstöra en tråd istället för att bidra till diskussionen. Eller så vill de använda andras trådar för sina egna syften. En sådan person kallar man ett troll. Ibland har troll ett politiskt syfte. De vill skapa diskussion och konflikt kring politiska frågor. Ibland vill folk bara trolla för att det är roligt att störa och förstöra. Det finns ett verb också: att trolla. Och om någon har ett speciellt konto bara för att trolla så kallas det trollkonto.

Ibland använder en person en tråd för att börja prata om något annat. Det kallas att kapa en tråd. Det kan till exempel vara en person som använder varje möjlighet att diskutera invandringspolitik oavsett vad ämnet i tråden är. Om man istället börjar prata om andra saker för att bara störa diskussionen kallas det att deraila. Det kommer från engelskans derail. Det betyder ungefär att byta spår. Någon som derailar börjar prata om något annat för att ta fokus från den frågan trådstartaren vill diskutera.

Det sista uttrycket jag vill ta upp är att spamma. Att spamma betyder att du använder andras trådar för att göra reklam för något. Om någon till exempel lägger upp många kommentarer om billiga mobilabbonemang i trådar som handlar om något annat är det spam.

Har ni funderat på några andra ord på sociala medier?

Annons

En kommentar på “Slang på sociala medier | Ord och uttryck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s