Stenpiren – en spårvagnshållplats

Vad betyder namnen på hållplatser och stationer?

Jag åker spårvagn till jobbet. Vissa tycker det är stressigt och jobbigt att åka spårvagn. Jag tycker att det är avkopplande. Det är kul att titta på folk och tjuvlyssna på vad folk pratar om.

En hållplats på min rutt heter Stenpiren. Vad betyder det? Sten är ju helt enkelt sten 🙂. En pir är en utbyggnad i havet. Den kan fungera som anläggningsplats för båtar eller som vågbrytare. En stenpir är en pir av sten. Båtarna som åker över till Hisingen stannar vid Stenpiren.

Brukar du fundera på vad namnen på hållplatser betyder?

Annons

4 kommentarer på “Stenpiren – en spårvagnshållplats

  1. En viktig sak! I vissa språk t ex polska, thai och andra slaviska språk, brukar man vända på orden dvs t em ”stenpiren” bli det sten av piren eller stenig pir. Därför, den sista odet/led i svenska sammansättningar är huvud ord som man börjar tolka hela betydelsen.

    Gilla

  2. Nyligen har jag gjord en fri översättning och liten ordlista av Sankta Lucias sången och där finns det t ex ett ord ”trollsejd” som man kan återge med en sejd/ besvärjelse/ trollformel av ett troll.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s