Självförtroende och språk

Självförtroende och att lära sig språk

Jag har börjat lite med finska. Jag har satt ett mål för mig själv. Jag ska kunna konversera på finska innan jag fyller femtio. Men egentligen vill jag lära mig snabbare. Min mamma är finsk, men jag lärde mig aldrig finska när jag var liten.

Jag har tränat somaliska i mer än fyra år nu. Jag klarar en del vardagliga samtal och förstår vissa texter. Men min känsla är: ”jag kommer aldrig lära mig det här språket på riktigt”.

Med finskan känns det annorlunda. Det är också ett svårt språk. Men det känns möjligt på ett annat sätt. Jag tittar på en finsk serie på Netflix som heter Sorjonen. Jag använder undertexter men jag förstår några finska ord. När jag hör nya ord tänker jag: ”jag kommer att förstå det här sen”. Så känns det inte riktigt med somaliskan.

Jag har bättre självförtroende när det kommer till finskan. Det känns bra att tro att jag kommer lära mig.

Hur är din känsla för att lära sig svenska?

Annons

8 kommentarer på “Självförtroende och språk

 1. Jag är faktiskt förvånad när svenskmodersmåltalande förstår mig. Jag bor i en stor kanadensisk stad som har 1,5 miljoner invånare. Enligt den senaste folkräkningen (2016) finns det bara 300 svensktalande som bor i staden. Alltså min svenska är självlärd. Jag har varken lärare eller vänner som kan svenska. Trots att jag började svenska för 18 månader sedan tror jag att min färdighet inom skriftspråket är bättre än min tidigare förväntning.

  Däremot har jag ingen att prata med så känner jag mig osäker om mitt uttal. Men min svenska förbättras i alla fall, och jag ska fortsätta att lära sig språket.

  Gillad av 1 person

 2. Min känsla är ostadig.
  Ibland jag tänker att det är inte så svårt att lära mig svenska. Det är därför att jag älskar svenska språket så mycket.
  Men när jag är i Sverige på semester och jag pratar med folk det är svårt att förstår och prata samtidig. Jag har för lite övning, tänker jag.

  Gillad av 1 person

   1. Jag pratar med min dotter, han också lär sig svenska.
    Vi skrattar mycket. Det är roligt att pratar svenska tillsammans.
    Hon också resar till Sverige med familj. Hon har två sönner.
    Hon också läser dina inlägg och tittar dina youtube Video.
    Såhär vi lär oss uttalet.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s