Bestämd form

Tonfallet

På insta fokuserar jag på bestämd form. Jag tar blandade exempel på substantiv och nominalfraser i bestämd form, t ex

  • glädjen
  • solen
  • regnet
  • den långa eftermiddagen

Kanske kan det hjälpa några att se formen, hur vi gör på svenska.

***

Tonfallet. Hur låter bestämd form? Bestämd form använder jag när jag tror att du vet vad jag talar om. Om jag säger ”kungen” menar jag normalt den svenska kungen om vi är i Sverige.

Ett ord bestämd form kan det ge känslan av ”😉 du vet vad jag menar). Du som läser detta gillar antagligen språk. Så om jag skriver

grammatikglädjen

kan det signalera gemenskap och samförstånd:” grammatik är kul, eller hur, det tycker ju vi”. Ordet får ett tonfall.

En bestämd form kan låta arrogant eller nördig också. Om jag till exempel frågar dig ”vad tycker du om den sydtyska trapscenen?” så utgår jag från att du vet vad jag menar fast den sydtyska trapscenen knappast är något som många känner till (inte jag heller, bara ett påhittat exempel). Det kan låta snobbigt eller som att du är omedveten om vilka saker som är allmän kunskap.

***

Bestämd form ger också ett visst tonfall (och en viss rytm) i poesi. Här är ett utdrag ur den danska författaren Inger Christensens bok Alfabet. Fundera på hur fikten skulle låta om hon räknade upp allt som finns i obestämd form.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s