Diskurspartiklar

Småord när man pratar

En av mina läsare här är lingvist. Ibland diskuterar vi språk. Idag pratade vi lite om diskurspartiklar. Vad är det?

Diskurs betyder ungefär samtal. En partikel är något litet. Diskurspartiklar är små ord som vi använder när vi pratar. Exempel på det är ju, väl, liksom, bara, typ.

De här orden är svåra på ett sätt. De ändrar inte betydelsen i det man säger. Ibland är de bara utfyllnad när vi pratar. Ibland visar de vad jag tycker om det jag säger. En diskurspartikel kan visa att jag är osäker på det jag säger eller att jag tycker något självklart.

Till exempel:
– Diskurspartikel är väl ett sånt där litet ord när vi pratar typ?
Det här visar att jag är lite osäker på det jag säger och undrar om du tänker samma som jag.

– IFK är ju det bästa fotbollslaget i Göteborg.
Här visar jag att jag tycker det är självklart att jag har rätt och att jag förväntar mig att du tycker på samma sätt.

***

Ordet typ är svårt att få grepp om. I informellt talspråk och särskilt av ungdomar kan det användas mycket utan någon speciell funktion. Det är mest ett sätt att fylla ut det man säger. Egentligen är det fel att säga att det inte fyller någon funktion. Det kanske är mer korrekt att säga att funktionen är svår att sätt fingret på (att analysera och förklara exakt). Kanske har ungdomar ett större behov av att markera osäkerhet och söka efter vänners medhåll. Kanske har det en identitetsfunktion. Man väljer till stor del omedvetet att tala på ett sätt som avviker från hur vuxna pratar.

Ett ord som typ kan verka onödigt och personligen kan jag tycka det är störande om det överanvänds men jag skulle också tycka det var jobbigt att undvika det helt. När jag vill markera att jag inte vet säkert, talar om något ungefärligt eller söker efter det rätta sättet att förklara något är typ ett bra samtalsverktyg precis som många andra diskurspartiklar.

 

(Till nya läsare. Första delen av ett inlägg skriver jag på lättare svenska. Andra delen efter *** skriver jag med svårare språk för de som vill träna sig på mer avancerad svenska.)

Annons

3 kommentarer på “Diskurspartiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s